Linkovi

Održan još jedan protest "1 od 5 miliona", naredni 24. aprila u Savamali


Protest "1 od 5 miliona - Svi kao jedan" u Beogradu, 20 aprila 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)
Protest "1 od 5 miliona - Svi kao jedan" u Beogradu, 20 aprila 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)

Dan posle velikog protesta u organizaciji vlasti, u centru Beograda održava se još jedan antivladin protest "1 od 5 miliona - Svi kao jedan".

Protest je počeo ispred Terazijske česme zbog neispunjavanja zahteva demonstranata upućenih sa prošlonedeljnog velikog opozicionog skupa u Begradu.

Okupljenima se obratio glumac i funkcioner DS Branislav Lečić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je pokazao da želi da ima svoj narod, izmišljen po direktivi, koji kliče po komandi i za male pare ide tamo gde on hoće, rekao je Lečić.

Poručio je Vučiću da je diktator i da treba da zna da je u petak na skupu "Budućnost Srbije" održao oproštajni govor, a predstavnike vlasti optužio je da su na tom mitingu insistirali na podeli naroda, te da je Vučić "zakucao poslednji ekser u podelu naroda".

Srbija se nalazi u dubokoj društvenoj krizi, ali se ne sme dozvoliti da krene "čovek na čoveka", poručio je Lečić.

"Poput kolega diktatora (Nikolae) Čaušeskua okrenuo je komšiju na komšiju. Mi nećemo nasilje i to Vučić zna. On pripisuje nasilje nama", rekao je Lečić i pozvao Vučića da "izađe iz svojih kompleksa i shvati šta radi".

Protest "1 od 5 miliona - Svi kao jedan" u Beogradu, 20 aprila 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)
Protest "1 od 5 miliona - Svi kao jedan" u Beogradu, 20 aprila 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)

Opozicija formirala pregovarački tim

Opozicija i građani zahtevaju formiranje tima stručnjaka, vanstranačkih ličnosti, koje su spremne da svojim znanjem, iskustvom, ekspertizom i imenom i prezimenom, iznesu plan za tri najvažnije teme koje su, kako su rekli, osnovna poluga "Vučićeve diktature" i krize u kojoj se Srbija nalazi.

Zarobljeni mediji, teška zloupotreba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i neregularni izbori koji se, kako navode, baziraju na kupovini glasova, ucenama i primeni sile na građane Srbije, ključne su tačke zahteva upućenih vlastima.

"Mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog? Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke", rekao je Lečić obraćajući se posredno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je naveo da su odabrali pregovarački tim koji čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, Dr Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja, NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu.

Protest "1 od 5 miliona - Svi kao jedan" u Beogradu, 20 aprila 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)
Protest "1 od 5 miliona - Svi kao jedan" u Beogradu, 20 aprila 2019. (Foto: Rade Ranković, VOA)

Lečić se osvrnuo se na jučerašnji govor ministra Ivice Dačića koji je na skupu "Budućnost Srbija" pitao da li je Čorba pevao pesmu "Ostani đubre do kraja", jer odgovara opoziciji, navodeći da će Dačiću ta đubrad biti ispod prozora.

"Niko ne sme da mrzi onoga ko je zbog sendviča došao. Ne radite to. Pocenjivanje i ponižavanje naroda treba da ide od onih koji treba da odu, ali ne od nas. Mi moramo da razumemo naš narod da podržimo ono što vačlja, a oni će se sami postideti i već se stide", rekao je Lečić komentarišući jučerašnji skup pristalica vlasti.

Lečić je pozvao okupljene na šetnju do RTS, kako je rekao, "da ih još jednom čuju", ali i da građani u protestu pokažu koliko su civilizovani.

4. maja formiranje "Slobodne zone naroda"

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da opozicija samo traži slobodne i poštene izbore i pozvao vlast na dijalog sa "pobunjenim narodom".

Obraćajući se okupljenima sa kamiona ispred zgrade RTS-a, Veselinović je poručio da ukoliko u narednih nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog sa pobunjenim narodom, 4. maja će se u Beogradu formirati "slobodna zona naroda", u kojoj će biti i slobodni parlamernt.

On je poručio da građani moraju da podvuku crtu i da će "Beograd postati centar slobodne zone do pobede", a da će 4. maja "doći slobodan narod u Beograd".

Takođe, Veselinović je najavio i da će SzS 24. aprila, na godišnjicu noćnog nelegalnog rušenja objekata u Savamali, održati tamo protestni skup, kako bi pokazala da "fantomi" koji su to uradili nisu zaboravljeni.

Nazivajući vlast hohštaplerkom bandom koja treba da se skine narodu sa grbače, Veselinović je konstatovao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prošlost.

Na skupu opozicije ispred RTS govorili su i Ranko Marković ispred udruženja Efektiva, kao i student Miodrag Simonović, koji je bio uhapšen zbog učešća na protestima.

XS
SM
MD
LG