Linkovi

Učesnici protesta pomerali građevinske ograde, zamenik gradonačelnika najavio prijave


Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 6. aprila 2019. (Veljko Popović, VOA)
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 6. aprila 2019. (Veljko Popović, VOA)

Učesnici protesta "1 od 5 miliona", nakon okupljanja i govora pred Vladom Srbije, promenili su plan i umesto odlaska ispred televizije Pink, prišetali se centralnim beogradskim ulicama, sklonili barikade koji ograđuju gradilišta u centru grada i odneli ih pred Skuopštinu Grada Beograda. Za to vreme, menadžment i zaposleni u "Pinku" napravili su "žurku" ispred zgrade svoje televizije, kojom su nameravali da dočekaju učesnike protesta.

Građanskom protest su se sa treće strane pridružili student koji iz pravca Novog Beograda došli u centar Beogada.

Branislav Lečić je , u obraćanju okupljenima ispred vlade, rekao je da je odluka o ruti promenjena, jer je kod Pinka, "pripremana klopka", kao i pre dva dana, kada su predstavnici opozicije u skupštini grada pokušali, kaže, da predaju zahtev za smenu zamenika gradonačelnika.

"Mogu da javno kažem i nasmejem se Željku Mitroviću i Pinku 'naseo si'. Ha ha ha! Nikada nismo planirali da maltretiramo ljude da šetaju satima. Pink je režirao nastup. Stavio je ozvučenje, a unutra su plaćenici, koji treba da izazovu incidente", objasnio je on.

Protesti u Srbiji traju već nekoliko meseci, ali nisu jedini. Sa učesnicima protesta "Jedan od pet miliona", koji su od Vlade Srbije krenuli prema Tragu Republike, susrela se u jednom momentu litija za spas Valjevske Gračanice, koji svake subote šetaju ulicama Beograda.

Učesnici protesta pomerili su se u jednu traku i propustili učesnike litije koji su pored njih u suprotnom pravcu prošli sa transparentima za spas potopljenog manastira, pevajući himnu svetom Savi.

Muzika koja se emituje sa kamiona koji prati demonstrante privremeno je utišana dok je prolazila litija, a čula se samo duhovna muzika sa ozvičenja učesnika litije.

Zaposleni su ispred Pinka, plesali uz hitove svetske dens scene, a vlasnik Pinka Željko Mitrović, kako su javili mediji, lično puštao muziku na prvom spratu zgrade.

Pre početka "žurke" ispred televizije pojavili su se lideri Saveza za Srbiju i položili "venac" na kojem je pisalo "Obećavamo saznaćemo ko te nanišanio spotom na Pinku", uz fotografiju Olivera Ivanovića.

Venac su nosili Dragan Ðilas, Borko Stefanović i Vuk Jeremić, a iza njih su išli Boško Obradović, Janko Veselinović i Zoran Lutovac.

Oni su ostavili venac i udaljili se automobilima.

Nakon njihovog odlaska, predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, Simo Spasić prekrio je venac transparentom na kojem piše "Režim DS, DSS, i DOS-a oslobodio 2108 šiptarskih terorista".

I na zgradi TV Pink okačeni su transparentni sa natpisima: "Ðiki, vrati nam pare", "Nikad više Goca Uzelac", "Boško, Gocu ti nećemo oprostiti" i veliki ljubičasti transparent na kome piše "Stop nasilju, samo ljubav".

Svi transparentni su potpisani sa "radnici Pinka".

Lideri SzS prenose građevinske ograde, ministar osudio postupke

Nakon prolaska Kneza Miloša i Kralja Milana, gde su ispred Predsedništva Srbije izvikivali parole protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kolona je prošla Terazijama i ušli u Kolarčevu, gde su učesnici skupa uklonili barikade koje ograđuju gradilište u centru grada.

"Uzmite sve što ima usput, da oslobodimo grad", čulo se preko razglasa sa kamiona, tokom "akcije" uklanjanja metalnih pregrada i saobraćajnih znakova o preusmeravanju saobraćaja zbog rekonstrukcije Trga republike.

česnici protesta, predvođeni liderima SzS, postavili su ispred ulaza u skupštinu grada, odnosno zgradu Starog dvora, ograde koju su prethodno pokupili iz Kolarčeve ulice (Foto: Veljko Popović, VOA)
česnici protesta, predvođeni liderima SzS, postavili su ispred ulaza u skupštinu grada, odnosno zgradu Starog dvora, ograde koju su prethodno pokupili iz Kolarčeve ulice (Foto: Veljko Popović, VOA)

"Sklonite Vesićeve barikade, da oslobodimo prestonicu, da pokažemo čiji je ovo glavni grad, čija je prestonica", uzvikivano je.

Barikade su ponete i njima je ograđen prostor ispred Skupštine Grada Beograda, pod objašnjenjem da ih vraćaju Goranu Vesiću, zameniku gradonačelnik. Tu je protest i završen, bez incidenata.

Policija nije bila vidljiva, osim saobraćajaca koji su zaustavljali saobraćaj u susednim ulicama.

Strefanović: Skandalozno ponašanje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je večeras da je ponašanje lidera SzS i njihovih pristalica skandalozno.

On je na Tviteru napisao da su oni ispred zgrade Vlade Srbije policijske službenike gađali jajima.

"Skandalazno ponašanje lidera Saveza za Srbiju i njihovih sledbenika, koji su gađali jajima policijske službenike na dužnosti ispred zgrade Vlade", naveo je Stefanović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić osudio je večeras "divljanje" pristalica Boška Obradovića i njegovih pomagača Dragana Ðilasa i Vuka Jeremića koji su uništili gradilište na Trgu Republike i najavio da će biti podnete prijave za naknadu štete protiv organizatora ovih huligana.

“Procenjujemo štetu koju su ovi huligani naneli Gradu Beogradu ali već sada mogu da kažem da su u pitanju desetine hiljada evra. Sve što su uništili je popisano i u ponedeljak će biti podnete prijave za naknadu štete protiv organizatora ovih huligana. Neće građani Beograda plaćati divljanje ovih huligana”, poručio je Vesić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su "spremni da čujemo sve koji drugačije misle, ali im nećemo dozvoliti nasilje", a ranije ove nedelje najavio je da “institucije Sistema treba da rade svoj posao”.

Aleksandra Nenadović učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG