Linkovi

Sirija: Konvoj sa humanitarnom pomoći stigao u Istočnu Gutu


Opkoljeni grad Duma u istočnoj Guti

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je konvoj od 13 kamiona dostavio humanitarnu pomoć sirijskom gradu Duma, severoistočno od Damaska, za vreme pauze u sukobima. Hrana i druge zalihe za 12.000 ljudi su istovarene u Dumi, najvećem i najnaseljenijem gradu u istočnoj Guti, području pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Konvoj je ranije danas stigao u opkoljenu enklavu ali nije uspeo da istovari preko potrebne zalihe zbog nastavljenih vazdušnih udara.

Ali al-Zatari, humanitarni koordinator UN-a izjavio je da su novim napadima prekršene "garancije uključenih strana, među kojima je i Rusija" da će humanitarci imati bezbedan prolazak do Dume. Napad je počeo kada se konvoj približavao Dumi da dostavi pomoć koja nije mogla da se isporuči u ponedeljak zbog pogoršane bezbednosti.

Zeid Raad al Husein, visoki komesar UN-a za ljudska prava, zatražio je da se pozovu na odgovornost počinioci zločina u istočnoj Guti i da se sprovede nezavisna istraga nedavnih događaja. Zeid je ovog meseca, na specijalnoj sednici Saveta UN za ljudska prava, govorio o incidentima koji su se odigrali u istočnoj Guti, koja je pod opsadom već pet godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG