Linkovi

Severnoatlantski savet o potezima protiv hemijskog oružja u Siriji


Jens Stoltenberg, Generalni sekretar NATO-a
Jens Stoltenberg, Generalni sekretar NATO-a

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg izvestio je da su danas u Severnoatlantskm savetu - Sjedinjene Države, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo obavestile saveznike o zajedničkoj vojnoj akciji u Siriji 14. aprila. Saopštili su da veliki broj podataka ukazuje na odgovornost sirijskog režima za napad na civile u Dumi 7. aprila, te da su njihove vojne akcije bile ograničene na objekte koji omogućavaju proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja.

Tri saveznika naglasila su da nije bilo praktične alternative primeni sile.

Saveznici su izrazili punu podršku ovoj akciji, čiji je cilj bio da degradira sposobnost sirijskog režima u vezi sa hemijskim oružjem i spreči dalje napade hemijskim oružjem protiv civila u Siriji. Hemijsko oružje ne može da se koristiti nekažnjivo niti može da bude normalizovano. Takvo oružje predstavlja neposrednu opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, rekao je Stoltenberg.

Saveznici žale zbog toga što mandat Zajedničkog istražiteljskog mehanizma, ustanovljenog Rezolucijom 2235 (2015) SBUN-a, da bi se identifikovali počinioci hemijskih napada, nije obnovljen u novembru 2017. godine. Saveznici podržavaju međunarodne mehanizme za utvrđivanje odgovornosti i sprečavanje nekažnjavanja upotrebe hemijskog oružja.

Saveznici su snažno osudili ponovnu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijskog režima i pozvali da počinioci budu pozvani na odgovornost. Saveznici su takođe pozvali sirijski režim i njegove pristalice da omoguće brz i nesmetan pristup lokaciji na kojoj je zabranjeno oružje korišćeno 7. aprila.

Uprkos istrajnim diplomatskim naporima, ponavljeno korišćenje hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva od strane sirijskog režima doprinelo je užasnoj ljudskoj patnji od samog početka sukoba 2011. godine.

Upotreba takvog oružja očigledno predstavlja kršenje međunarodnih standarda i normi o neširenju oružja; nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija; kao i Konvencije o hemijskom oružju, koju je Sirija ratifikovala 2013. NATO smatra da je upotreba hemijskog oružja od strane država ili nedržavnih aktera predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti.

XS
SM
MD
LG