Linkovi

"Akcija SAD i saveznica onesposobila hemijski program sirijskog režima"


Nebo iznad Damaska obasjano raketnom paljbom dok SAD, Britanija i Francuska izvode napad ciljajući različite delove glavnog grada Sirije rano ujutro 14. aprila 2018.

Vojni zvaničnici SAD saopštili su da su vazdušni napadi Amerike i saveznica, koje je naredio predsednik Donald Tramp, potpuno uspešni i da je svaka od raketa pogodila metu.

Precizirali su da su rakete pogodile mete u roku od nekoliko minuta i da su postrojenja uništena.

"Napali smo središte sirijskog programa hemijskog oružja", rekao je general Kenet Mekenzi u Pentagonu. "Time smo im zadali ozbiljan udarac. Mislim da su najbolji izrazi za to da smo ih onesposobili i degradirali."

Amerilčki zvaničnici su saopštili da su sve tri mete - istraživački centar u Damasku i dva postrojenja u blizini Homsa - bila korišćena za proizvodnju i razvijanje hlorina i sarina, ali da postoje indikacije da nijedan od ta dva gasa nije pušten u vazduh nakon napada.

Predsednik Donald Tramp pohvalio je Francusku i Britaniju za vazdušne udare koje su izvele zajedno sa SAD u Siriji, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem sirijskog predsednika Bašara al Asada.

"Savršeno izveden udar", tvitovao je Tramp nekoliko sati posle napada. "Hvala Francuskoj i Velikoj Britaniji za mudrost i vojnu moć. Nismo mogli da postignemo bolji rezultat. Misija ispunjena!"

Vojni zvaničnici SAD rekli su da je bombardovanje, koordinirana akcija koja uključuje i Veliku Britaniju i Francusku, počelo u petak u 9 sati uveče po vremenskoj zoni istočne obale SAD i da je ispaljeno više od 100 krstarećih raketa na sirijska postrojenja u glavnom gradu Damasku i gradu Homsu.

"Upravo sada, ovo je jednokratni pucanj", rekao je američki sekretar za odbranu Džim Matis novinarima u Pentagonu kasno u petak, upozoravajući da bi više udara moglo da se dogodi.

"To će zavisiti od gospodina Asada, da li će odlučiti da upotrebljava još hemijskog oružja u budućnosti", rekao je Matis.

Video: Američki sekretar a odbranu, Džim Matis, obraća se novinarima povodom napada na Siriju

U.S. Defense Secretary Mattis Briefs Reporters in Syria Strikes
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Odluka da se napadne, doneta nakon konsultacija između Vašingtona, Londona i Pariza, dolazi nakon što su vojni i obaveštajni zvaničnici zaključili da je Asadova vlada zaista odgovorna za napad hemijskim oružjem na grad Dumu prošle subote, kada je ubijeno više od 40 ljudi, uključujući žene i decu, i od kog se razbolelo na stotine drugih.

Dete plače nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, Sirija, na forografiji napravljenoj od video snimka koji je objavio Rojters, 8. aprila 2018.
Dete plače nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, Sirija, na forografiji napravljenoj od video snimka koji je objavio Rojters, 8. aprila 2018.

Upotreba hemijskog oružja

Zvaničnici SAD, Britanije i Francuske izrazili su visok stepen uverenja da su u napadu na Dumu pro-Asadove snage upotrebljavale gas hlor i da je verovatno upotrebljen i drugi hemijski agens, verovatno sarin.

Sirijski zvaničnici kontinuirano su negirali da njihove snage upotrebljavaju hemijsko oružje. A Rusija, koja podržava predsednka Asada još od pre početka konflikta u Siriji, navela je rano u petak da je napad iscenirala Britanija, što je optužba koju su odbacile i Britanija, i SAD.

Pored toga, nakon napada, ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov, upozorio je Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku da će se suočiti sa posledicama.

"Naša upozorenja ostala su neuvažena", rekao je Andonov u izjavi na Tviteru.

"Unapred pripremljeni scenario se sprovodi", rekao je. "Vređanje predsednika Rusije je neprihvatljivo i nedopustivo".

Video: Predsednik Donald Tramp najavljuje udare na Siriju

President Trump Announces Strikes Against Syria
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:40 0:00

Obraćajući se američkoj javnosti nakon što je naredio napade, predsednik Donald Tramp rekao je da je bio primoran da dela nakon što je posvedočio onome što je opisao kao "zločine monstruma" u Dumi.

"Svrha naših akcija noćas je da se uspostavi snažno odvraćanje protiv proizvodenje, širenja i upotrebe hemijskog oruža... što je vitalni nacionalni bezbednosti interes", rekao je Tramp.

"Spremni smo da istrajemo u ovom odgovoru dok sirijski režim ne prestane da koristi zabranjeno hemijsko oružje", dodao je.

Sirijci mašu iranskim, ruskim i sirijskim zastavama tokom protesta protiv vazdušnih napada koje predvoje SAD, u Damasku, Sirija, 18. aprila 2018.
Sirijci mašu iranskim, ruskim i sirijskim zastavama tokom protesta protiv vazdušnih napada koje predvoje SAD, u Damasku, Sirija, 18. aprila 2018.

Ruska podrška Asadu

Uprkos takvom uverenju, drugi zvaničnici SAD ostali su zabrinuti, upozoravajući pre napada da je, dok se sirijska upotreba hemijskog oružja ne može tolerisati, mnogo više toga dovedeno u pitanje s obzirom na podršku koju sirijska vlada dobija iz Moskve.

"Ovo je partija šaha i Rusi podižu pritisak", rekao je zvaničnik SAD za Glas Amerike, pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti situacije.

"Oni igraju prljavo", dodao je zvaničnik. "Treba da mislimo dva ili tri kokara unapred".

Ono što komplikuje svaki odgovor SAD jeste to što je prisustvo ruskih i iranskih snaga na terenu u Siriji, kako kaže zvaničnik, "poraslo i sazrelo" otkako su SAD izvele vazdušni napad na sirijsku vladu prošlog aprila nakon napada gasom sarin na pobunenički grad Kan Šeikun.

Arhiva - Čovek diše kroz masku za kiseonik, nakon onoga što su spasioci opisali kao napad hemijskim oružjem u Kan Šeikunu, u pobunjeničkom Idlibu, Sirija, 4. aprila 2017.
Arhiva - Čovek diše kroz masku za kiseonik, nakon onoga što su spasioci opisali kao napad hemijskim oružjem u Kan Šeikunu, u pobunjeničkom Idlibu, Sirija, 4. aprila 2017.

Tramp: Rusija je odgovorna

U svom obraćanju, Tramp je rekao da smatra Rusiju direktno odgovornom za napad na Dumu, rekavši da Miskva nije uspela da ostvari ono što je obećala 2013. - da garantje da je Sirija eliminisala svoj arsenal hemijskog oružja.

"Ni jedna država ne može da uspe na duge staze promovišući otpadničke države, brutalne tirane i diktatore ubice", rekao je predsednik SAD. "Rusija mora da odluči da li će nastaviti tom mračnom stazom ili će se pridružiti civilizovanim nacijama".

Britanska premijerka Tereza Mej takođe je optužila Rusiju za sputavanje diplomatskih napora da se stavi tačka na upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

"Ne postoji praktična alternativa upotrebi sile kako bi se suzbilo i odvratilo od upotrebe hemijskog oružja", rekla je Mej u izjavi. "Mi ne možemo da dozvolimo eroziju međunarodnih normi koje brane upotrebu takvog oružja".

Dugoročne posledice udara?

I dok vojni zvaničnici još uvek procenjuju efektivnost napada, rastu pitanja o dugoročnim posledicama udara.

"Strategija nije jača strana ove administracije - Asad i Putin neće ustuknuti brzo i lako će izdržati vojne udare", kaže za Glas Amerike Bret Bruen, bivši direktor za globalno angaživanje u Beloj kući.

"Ovo radi samo ako mogu da održe snažan diplomatski pritisak na Siriju i Rusiju", rekao je. "Inače, oni će pogoršati našu poziciju i situaciju na terenu".

Brajan Katuis iz Centra za američki progres, gaji više nade.

"Ovo je vrlo fokusirani napad sa jednim ciljem, da se obezbedi da zemlje širom sveta neće upotrebljavati oružja za masovno uništenje na regularnoj osnovi", rekao je. "Mislim da je to ono što predsednik pokušava da uradi i mislim da je uradio pravu stvar".

Zvaničnici odbrane SAD rekli su u petak da nisu konsultovali svoje ruske kolege o udarima, niti ih obavestili unapred, iako su koristili postojeće linije komunikacije kako bi deeskalirali vazdušni prostor i sprečili bilo kakve nenamerne incidente između američkih i ruskih aviona.

Borbeni avion se priprema da sleti na RAF Akrotiri, pistu britanske vojne baze na Kipru, 14. aprila 2018.
Borbeni avion se priprema da sleti na RAF Akrotiri, pistu britanske vojne baze na Kipru, 14. aprila 2018.

Ciljani udari

Odbranbeni zvaničnici rekli su da udari koje predvode SAD jesu naišli na nešto početnog otopra sirijske protivvazdušne odbrane, ali da se čini da se ruski odbrambeni sistemi nisu uključivali.

Prvi cilj, kažu, bio je istraživački centar uključen u razvoj i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

Druga dva cilja, zapadno od Homsa u Siriji, uključila su postrojenja za skladištenje gasa sari, drugih hemijskih elemenata i opreme, kao i ključni komandnu ispostavu.

"Odabrali smo te specifične ciljeve po njhovoj važnosti za (sirijski) program hemijskog oružja, kao i po lokacijama i njihovom rasporedu", rekao je američki general Džozef Danford, predsedavaući Združenog generalštaba. "Nismo odabrali one kod kojih je postojao rizik od kolateralne štete i posebno visok rizik od civilnih žrtava".

Stiv Herman u Beloj kući, Ketrin Džipson i Aru Pande u Vašingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG