Linkovi

Tusk: Samit EU o "bregzitu" 29. aprila


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će 27 preostalih članica Evropske unije održati specijalni samit 29. aprila kako bi napravile plan za pregovore o izlasku Velike Britanije iz evropskog bloka.

Tuskova najava samita stigla je dan pošto je Velika Britanija saopštila da će pokrenuti proceduru za svoj izlazak iz Unije 29. marta. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, Tusk je takođe izrazio nadu da će na skupu 29. aprila biti donate odluke koje će odlazak Britanije učiniti što bezbolnijim.

"Lično, voleo bih da Ujedinjeno Kraljevstvo nije odlučilo da napusti Evropsku uniju, ali većina britanskih glasača je odlučila drugačije. Stoga moramo učiniti sve da ovaj process razvoda bude što bezbolniji za EU. Naš glavni prioritet u pregovorima mora da bude da što stvorimo što jasnije i što sigurniju sliku za sve građane, kompanije i države članice, na koje će ‘bregzit’ uticati negativno,baš kao i za naše važne partnere širom sveta, kao što je Japan", rekao je Tusk.

Kada Velika Britanija započne proces izlaska iz Evropske unije sledeće nedelje, dve strane će imati rok do marta 2019. da se dogovore o uslovima razdruživanja i postignu novi trgovinski sporazum.

XS
SM
MD
LG