Linkovi

Tereza Mej novi premijer Britanije


Tereza Mej novi premijer Britanije

Kraljica Elizabeta je potvrdila Terezu Mej za novog britanskog premijera i pozvala je da formira novu vladu, pošto je prethodno u Bakingemskoj palati prihvatila ostavku Dejvida Kamerona.

59-godišnja Mej će, kako se očekuje, kasnije večeras, objaviti imena članova novog kabineta uključujući ministra koji će biti zadužen za sprovodjenje Bregzita.

U prvom govoru u svojstvu premijera, Mej je rekla da planira da upravlja u duhu jedinstva i izgradnje zemlje koja “funkcioniše za svakoga”. Ona je ukazala da će se boriti protiv društvene nepravde.

Mada je Mej bivša sekretarka za unutrašnje poslove u Kameronovom kabinetu, podržavala ostanak Britanije u EU, ona je ranije ove nedelje rekla da “Bregzit znači Bregzit”, ali je naglasila potrebu da “se pregovorima postigne najbolji sporazum za Britaniju u tom procesu.”

Tereza Mej je druga Britanka na položaju premijera posle Margaret Tačer. Ona je istakla da neće započeti pregovore o izlasku iz Unije pre kraja goidne.

Kameron je svojoj naslednici poželeo uspeh u pregovorima sa Evropskom unijom, što je pitanje koje ga je primoralo da podnese ostavku.

Kameron se po poslednji put u svojstvu premijera pojavio u Donjem domu Parlamenta ranije tokom dana gde je pozdravljen ovacijama za posao koji je uradio tokom prethodnih šest godina.

XS
SM
MD
LG