Linkovi

Britanski Vrhovni sud: Parlament mora da odobri istupanje iz EU


Arhivska fotografija podržavaoca Bregzita ispred britanskog parlamenta, 23. novembra 2016. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Arhivska fotografija podržavaoca Bregzita ispred britanskog parlamenta, 23. novembra 2016. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je u utorak da premijerka Tereza Mej mora dobiti odobrenje parlamenta pre nego što započne formalno istupanje iz Evropske unije.

Najviša britanska pravna instanca odbacila je vladin stav da Mej može jednostavno da upotrebi svoje izvršne moći kao "kraljevske povlastice" kako bi aktivirala Član 50 iz Lisabonskog sporazuma EU i započne dvogodišnje razgovore o rastanku sa Unijom.

Ipak, sud je odbio argumente da parlamenti u Severnoj Irskoj, Škotskoj i Velsu treba da daju svoj pristanak pre aktiviranja Člana 50.

"Referendum je od velike političke važnosti, ali akt parlamenta, koji ga predviđa, nije rekao šta se događa kao rezultat", rekao je Dejvid Nojberger, predsednik Vrhovnog suda koji je odluku doneo rezultatom 8:3 protvi vlade.

"Prema tome, bilo koja promena u zakonu, kako bi referendum dao efektat, mora biti doneta na način predviđen Ustavom Ujedinjenog Kraljevstva, kroz akt Parlamenta".

Mej je ponavljala da bi ona trebalo da aktivira Član 50 pre kraja marta, ali sada će morati da prethodno sačeka saglasnost zakonodavaca, što potencijalno znači da njeni planovi mogu biti izmenjeni ili odloženi, iako je opoziciona Laburistička partija rekla da neće usporavati njen raspored.

Prošle nedelje Mej je odredila svoju platformu za izbore, obećavajući čist raskid sa največim svetskim trgovinskim blokom, kao delom plana od 12 tačaka za fokusiranje na globalne sporazume o slobodnoj trgovini, postavivši tako kurs za takozvani "oštri Bregzit".

XS
SM
MD
LG