Linkovi

Škotska najavila referendum o nezavisnosti


Premijerka škotske vlade, Nikola Sterdžen, danas je preduzela korak koji bi mogao da uzrokuje raspad Ujedinjenog kraljevstva, kada je objavila nameru da preduzme zakonski proces da se u održi referendum o nezavisnosti Škotske.

Na konferenciji za novinare u Edinburgu, Nikola Sterdžen izjavila je da bi bio ispravan korak da se omogući Škotima da izraze sopstveno mišljenje posle bregzita.

Premijerka je rekla da ne može da sedi skrštenih ruku, jer bregzit ugrožava škotsku privredu i veze sa Evropom.

“Ukratko ne radi se samo o vezama sa Evropom, u pitanju je vrsta zemlje koja bi mogli da postanemo", istakla je Sterdžen.

Prva ministarka je rekla da želi da se referendum održi između jeseni iduće godine i proleća 2019. godine. Dodala je da je konzervativna britanska premijerka, Tereza Mej, propustila da se savetuje sa Škotskom pre odluke o odvajanju od Evropske unije, zbog čega Britanija okončava političko članstvo u evropskom bloku, ali i izlazak iz jedinstvenog evopskog tržišta sa krupnim ekonomskim posledicama.

Na referendumu o bregzitu, Škoti su glasali 62 prema 38 odsto za ostanak u Evropskoj uniji.

Septembra 2014. godine, Škotska je na referendumu glasala da ostane u Ujedinjenom kraljevstvu.

Konačna odluka o mogućem novom referendumu leži na britanskom parlamentu. Nije jasno da li je premijerka Mej saglasna sa novim glasanjem o nezavisnosti, ili namerava da ga spreči.

Prema rezultatima prošlonedeljne ankete javnog mnjenja, podrška nezavisnosti Škotske nalazi se na najvišem nivou otkako je bregzit izglasan.

XS
SM
MD
LG