Linkovi

Britanija se priprema za izlazak iz EU


Britanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej obratila se u utorak parlamentu, dan nakon što su zakonodavci dali saglasnost za početak izlaska Ujedinjenog krajevstva iz Evropske unije.

Premijerka je rekla zakonodavcima da se očekuje završni korak, saglasnost kraljice Elizabete, koji može doći već u utorak. Posle toga, Tereza Mej će moći da formalno obavesti Evropsku uniju da je aktiviran član 50 sporazuma evropskog bloka koji upućuje kako zemlja članica može da se povuče. Mej je istakla istorijski značaj tog poteza:

“Ovo će biti odlučujući momenat za čitavu našu zemlju dok započinjemo izgradnju novih odnosa sa Evropom i novu ulogu za sebe u svetu. Mi ćemo ponovo biti jaki, suvereno ćemo upravljati globalističkom Britanijom, i vršiti kontrolu svojih granica putem sosptvenih zakona. Iskoristićemo ovaj trenutak za razvoj jače ekonomije i pravednijeg društva, tako da osiguramo kako prave inostrane sporazume za Britaniju i bolje uslove za obične, radne ljude kod kuće. I novi odnosi sa Evropskom unijom biće na dobrobit celog Ujedinjenog kraljevstva.”

Portparol Tereze Mej izjavio je u ponedeljak da će aktiviranje formalnog napuštanja EU biti moguće krajem ovog meseca. Očekuje se da će proces napuštanja evropskog bloka trajati oko dve godine dok britanski i zvaničnici EU budu pregovarali kako će tačno da se razreši ekonomsko i politčko partnerstvo koje dolazi sa članstvom u EU.

XS
SM
MD
LG