Linkovi

Reakcije na zahtjev SDT-a za ukidanje imuniteta poslanicima opozicije


ARHIVA: Skupština Crne Gore(Foto: rtcg.me)
ARHIVA: Skupština Crne Gore(Foto: rtcg.me)

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozvao je, u srijedu, Skupštinu Crne Gore da što prije odluči o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva za skidanje imuniteta nekoliko poslanika i bivših ministara Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj nezakonitom dodjelom stanova od 2016. do 2020.

Abazović je pozdravio zahtjev SDT-a za skidanje imuniteta poslanika koji se sumnjiče da su, kao članovi Komisije za stambena pitanja, zloupotrijebili službeni položaj.

Za studenta prava prve godine taj slučaj bi bio toliko jednostavan da ja to ne mogu da opišem. Vidio sam brojne atake, premijer nije ni na koga pravio pritisak, ja sam se čudio što oni nijesu reagovali do sada, ali u SDT-u vjerovatno imaju svoju agendu i neka rade onako kako misle da bi trebalo”, rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara u Briselu gdje je boravio na Evropskom molitvenom doručku.

On je kazao da će “doći momenat kada će morati biti procesuirano svako lice koje je pomenuo u kontekstu zloupotrebe i nepoštovanja zakona”.

"Pozivam Skupštinu da što prije odluči o imunitetima i neka svakoga stigne ruka pravde. Dali smo sve papire, makli smo sve oznake tajnosti, a sada neka se sjete zašto su uništavali dokumenta do avgusta 2020. Ruka pravde možda nije toliko efiksana zbog političkih okova koje postavljaju oni koji ne žele dobro Crnoj Gori, ali ona ne može da se zaustavi. Stanovi su dodjeljivani tužiocima, sudijama, poslanicima, ministrima, ljudma kojima nijesu trebali da se dijele i danas imamo i presude i puštanja na slobodu ljudi koji su uzeli stan”, kazao je Abazović.

Marković: Stambena pitanja smo rješavali u skladu sa propisanom procedurom

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković kazao je da je Vlada koju je predvodio rješavala stambena pitanja državnim službenicima u skladu sa propisanom procedurom i “sredstvima planiranim godišnjim budžetima koje je usvajala Skupština Crne Gore”.

“To je inače bila politika države u prethodnih više od pet decenija. Političkom i medijskom manipulacijom ovo se želi nametnuti kao model koji je koristila samo 41. Vlada. Brojne porodice pa i današnjih kritičara su u prošlosti na ovaj i sličan način riješile stambeno pitanje u obrazovanju, zdravstvu, policiji, sudstvu, tužilaštvu, državnim organima i ustanovama, javnim preduzećima. Vjerujem da se članovi stambene komisije nijesu ogriješili o zakon i propisane procedure sprovodeći politiku Vlade u ovoj oblasti”, poručio je Marković na Tviteru.

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić, koja je jedna sa spiska onih čije skidanje poslaničkog imuniteta SDT traži, kazala je da je “jasno da je skidanje imuniteta samo instrument kojim namjeravaju da je ponize i isprljaju”. Ona je saopštila da je spremna da odgovara za svaku odluku i nadležnim organima, sa ili bez imuniteta kao i da, kako je navela, stavi na raspolaganje podatke koje od nje budu tražili.

“Meni ovo nije prva krivična prijava i uvijek sam se kao građanka uredno odazvala na poziv SDT-a. Svaka krivična prijava protiv mene je uredno odbačena”, napisala je Sekulić na Tviteru.

Ona je, takođe, navela da “niko od nje nije tražio bilo kakvu informaciju o ovom predmetu”.

Socijalistička narodna partija, koja je dio parlamentarne većine, najavila je da će glasati za skidanje imuniteta kolegama iz iz DPS-a i SD-a, koje SDT optužuje za nezakonito dobijanje stanova.

''Glasaćemo kao što smo glasali i za prethodna skidanja imuniteta. Ne znači da nekoga osuđujemo, ali ako SDT to traži, SNP će to podržati čak i da se radi o poslanicima naše partije. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije mora biti maksimalna, precizna i jasna i organizovana'', kazao je poslanik SNP-a Dragan Ivanović na konferencij za novinare.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković, tvrdi da je odluka Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da formira predmet o radu Komisije za stambena pitanja Vlade i zbog toga traži ukidanje imuniteta poslanicima DPS-a, politički motivisana kao i da ima za nanošenje štete toj stranci.

Na pitanje novinara da li će glasati za skidanje imuniteta, Živković je objasnio da nemaju problema sa utvrđivanjem odgovornosti, ali da imaju, kako je kazao, “problem kada vidi da je tužilaštvo instrumentalizovano da sprovede ovu akciju u svrhe određenih političkih interesa”.

"Ne morate nam skidati imunitet, mi ćemo ga se odreći svi do jednog", rekao je Živković.

Krivični predmet po prijavi koju je Vlada podnijela sredinom oktobra, formiran je protiv Predraga Boškovića, Budimira Šegrta, Sanje Vlahović, Suada Numanovića, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Damira Šehovića, Dragice Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzane Pribilović, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović u oktobru je kazao da je Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv više poslanika i funkcionera bivše vlasti "zbog pričinjene višemilionske štete državnom budžetu nezakonitom dodjelom stambenih kredita".

XS
SM
MD
LG