Linkovi

Abazović i Zelenski potpisali zajedničku deklaraciju o evroatlanskoj perspektivi Ukrajine


Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Foto: Vlada Crne Gore)
Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Foto: Vlada Crne Gore)

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su u ponedeljak zajedničku deklaraciju o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine, što je, kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, "još jedna potvrda podrške Crne Gore Ukrajini u njenom nastojanju da postane punopravan dio evroatlantskog društva, kada se za to steknu uslovi”.

Predsjednik Ukrajine zahvalio je Crnoj Gori na, “pomoći bez zadrške, na svim poljima” , dok je Abazović najavio nastavak podrške i kazao da “Ukrajina može računati na podršku Crne Gore 100 odsto, do kraja”.

Zelenski je, nakon sastanka Abazovićem preko video linka, kazao da cijeni podršku i pomoć Crne Gore, te da to neće zaboraviti.

Zelenski i Abazović potpisali deklaraciji o EU perspektivi Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

“Nemamo tajni, nema ništa iza zatvorenih vrata osim iskren odnos između naših drzava. Zahvalan sam društvu Crne Gore, veliko poštovanje narodu Crne Gore koji nudi pozitivno gostoprimstvo našim izbjeglicama, od početka ruske agresije, posebno ženama i djeci. Vidim jedinstvo vašeg naroda zajedno sa vlastima u podršci koja dolazi Ukrajini. Podržavate Ukrajinu bez oklijevanja u svim pravcima, to vam nećemo zaboraviti. Zahvaljujem svim građanima i premijeru i siguran sam da ćete nastaviti da nas podržavate do naše pobjede. To će biti naša zajednička pobjeda”, kazao je Zelenski tokom video razgovora sa Abazovićem, uoči potpisivanja zajedničke deklaracije.

Premijer Dritan Abazović kazao je da se Ukrajina “ne brori samo za zaštitu svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, već za očuvanje univerzalnih vrijednosti - prava građana da sami biraju svoj put”.

"Možete da računate na Crnu Goru 100 odsto. Možete računati na našu političku, finansijsku, socijalnu i svaku drugu pomoć. Naša pomoć je, za materijalne stvari, mnogo veća od naših potencijala. Nadam se da ćemo se vidjeti ponovo u mirnim okolnostima. Ostanite jaki, istrajte i pobijedite za sve nas", poručio je Abazović.

Više od 10.000 ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori, pretpostavka je da će talas biti veći

Abazović je, na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije, kazao da “mala Crna Gora ne može da se postidi u odnosu na ono što je odnos prema ratu u Ukrajini i pružanju podrške ukrajinskom narodu”.

On je saopštio da je “više od 10.000 ukrajinskih građana u Crnoj Gori”.

“Postoji bojazan da bi se talas izbjeglica prema Evropii mogao povećati zbog krize sa energentima. Kod nas dolaze ljudi koji nijsu pokazivali da se radi o socijalno ugroženim kategorijama. Oni organizuju život bez velikog tereta po državu, ali moramo biti spremni za svaki scenario”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara.

Abazović je, takođe, rekao da je Crna Gora, nakon Belgije i Češke, treća država koja je potpisla zajedničku deklaracije o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine.

Vlada Crne Gore formalno je 8.aprila usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu. Na spisku država koji "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije", a koji je Moskva objavila u martu našla se i Crna Gora.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je krajem septembra šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata.

Iz tog resora tada su, na Tviteru, naveli da je odluka donijeta zbog “aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije”.

Isti restor je prethodno tokom marta, aprila i avgusta ove godine proglasilo nepoželjnim u Crnoj Gori ukupno šest ruskih diplomata.

XS
SM
MD
LG