Linkovi

Učesnici novog protesta u Podgorici: Pročitali smo Otvoreni Balkan, sačekaćemo Uniju


Protest u Podgorici (Foto: VOA)
Protest u Podgorici (Foto: VOA)

Nekoliko hiljada građana u ponedjeljak je ponovo protestovalo ispred zgrade crnogorskog parlamenta u Podgorici, tražeći vanredne izbore i povlačenje Zakona o predsjedniku koji smatraju neustavnim pokušajem parlamentarne većine da prenese dio nadležnosti sa šefa države na parlament.

Noseći crnogorske i zastave SAD, EU i Ukrajine, kao i transparente “Ne damo te Crna Goro”, “Ne damo ustav” i “Hoćemo izbore”, okupljeni su poručili da neće dozvoliti nastavak rušenja njenih institucija i guranja Crne Gore u projekat Otvoreni Balkan.

Na početku skupa okupljenima se obratio Predrag Vušurović, građanski aktivista čije se ime nedavno našlo na BIRN-ovoj “Mapi krajnjih desničara i ekstremista”, koji je rekao je da građani Crne Gore traže da se spriječi rušenje ustavnog poretka.

Novi protesti u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

On je ponovio da okupljeni traže da se povuče, kako je rekao, “neustavni pučistički” Zakon o predsjedniku i bude postignut dogovor o Ustavnom sudu “kako bismo imali funkcionalnu jednu od najvažnijih institucija u zemlji kako bi se obezbijedili uslovi za vanredne izbore”.

“Tražiš, Crna Goro, održavanje vanrednih parlamentrnih izbora kako bi Crna Gora dobila odgovornu Vladu koja će raditi za interese građana”, rekao je Vušurović.

Vušurović je saopštio da je peticiju za povlačenje Zakona o predsjedniku do sada potpisalo 35.000 ljudi, navodeći da "žele stabilnu Crnu Goru, a ne spektakt (premijera) Dritana Abazovića".

“Nikad Crna Gora kakvu Vučić sanja. Crna Gora se Ustavom zove jedina naša”, poručio je Vušurović i dodao da žele “stabilnu Crnu Goru, Ustavom utemeljenu Crnu Goru. a ne Dritanov spektakl”.

On je poručio da “neko javi Dritanu Abazoviću da je predstava gotova, a zavjesa pada”, i dodao - “široko im bilo polje Otvorenog Balkana”.

“Ne, hvala. Ne u tu Vučićevu otvorenu jamu, ne da budemo slugama sluge, gubernija gubernije. Praštajte što smo pročitali, ali mi ćemo ipak čekati Uniju”, rekao je Vušurović.

Novinarka Pobjede Kaćuša Krsmanović, koja je takođe u BIRN-ovoj Mapi označena kao ekstremna desničarka, rekla je da okupljeni već dvije godine stoje na braniku građanske Crne Gore.

"Ima nas da odbranimo Ustav, urušeni ugled Crne Gore, uništene institucije Crne Gore… da branimo i odbranimo naše pravo i da dignemo glas u odbranu građanske Crne Gore... Ovdje sam da poručim Dritanu Abazoviću i onima koji su mu dali zadatak da Crnu Goru vrati pod srpsku čizmu i ruski uticaj - neće moći”, poručila je Krsmanović.

Abazoviću je poručila da su mu džaba "spiskovi nepodobnih“, navodeći da ih takvo targetiranje nije uplašilo.

„Džaba vam spiskovi nepodobnih, džaba vam prijetnje, džaba vam medijska posluga. Nas devetoro – Predrag Vušurović, Nebojša Mrvaljević, Tanja Knežević-Perišić, Draško Didi Martinović, Aleksandar Saša Zeković, Maja Miličković, Tijana Lopičić, Tanja Pavićević i ja, koje ste sada targetirali kako biste nas diskreditovali, i ostali za koje spremate spiskove za medijski i politički odstrijel, poručujemo - nijesmo se uplašili“, poručila je Krsmanović I dodala da “nikada neće ćutati”.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković poručila je okupljenima da se “nikada Crnom Gorom nije i neće komandovati iz Beograda”.

“Ima nas da kažemo veliko ne - anticrnogorskoj, primitivnoj izdajničkoj i velikosrpskoj politici.”, kazala je na skupu Vuksanović Stanković.

“Ovdje smo da poručimo Vučiću i njegovoj posluzi u Crnoj Gori da neće proći u namjeri da pokore Crne Gore. Nisu prošli Miloševići 90-ih, pa neće ni Vučićevi u slobodnoj i NATO Crnoj Gori”, navela je ona i dodala da se Crna Gora nikada nije dala pokoriti, pa neće ni sad.

Protest u ponedeljak četvrti je u nizu okupljanja koje organizuju pristalice opozicije, nezadovoljni usvajanjem izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore kojima se dio nadležnosti za izbor mandatara prenosi sa predsjednika na parlament, gdje tijesnu većinu imaju koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i URA-om.

XS
SM
MD
LG