Linkovi

Trojica belaca optužena za zločin iz mržnje zbog ubistva crnca u Džordžiji


Trojica optuženih za ubistvo Ahmada Arberija
Trojica optuženih za ubistvo Ahmada Arberija

Trojica belaca optužena su za federalna krivična dela - zločin iz mržnje i pokušaj kidnapovanja - u slučaju ubistva Afroamerikanca Ahmada Arberija u Džordžiji.

Optuženi su bivši policajac Gregori Mekmajkl, njegov sin Trevis i Vilijam Rodi Brajan, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe SAD. Njima su na teret već stavljene i optužbe za ubistvo na nivou savezne države Džordžije.

Ahmad Arberi je ubijen 23. februara 2020. dok je džogirao, a njegova porodica je ubistvo opisala kao linčovanje.

Mekmajklovi su policiji rekli da su zaustavili Arberija na ulici jer su mislili da je opljačkao obližnju kuću i da beži, pa su ga pojurili svojim vozilom u nameri da ga uhapse, što je u Džordžiji dozvoljeno i građanima koji posumnjaju da je neko prekršio zakon.

Snimci pokazuju su Mekmajklovi pucali u Arberija vređajući ga na rasnoj osnovi.

Vilijam Brajan je sve to snimao i predao snimak ubistva tužilaštvu u maju 2020, ali je potom optužen za saučestvovanje.

Nekoliko nedelja kasnije pojavio se i snimak ubistva Džordža Flojda, a ta dva slučaja izazvala su proteste širom SAD. Za ubistvo Flojda osuđen je bivši policajac Derek Šovin.

Advokat Ben Kramp, koji zastupa porodicu Ahmada Arberija, ocenio je da je podizanje federalnih optužbi "važan korak ka rasnoj pravdi u Americi" i pozdravio taj potez Sekretarijata za pravosuđe zbog toga što je ubistvo kvalifikovao kao zločin iz mržnje.

XS
SM
MD
LG