Linkovi

Više od 1.200 lekara traži smenu Kriznog štaba


Osoblje u Kliničkom centru Vojvodine (Foto: Reuters/Feđa Grulović)
Osoblje u Kliničkom centru Vojvodine (Foto: Reuters/Feđa Grulović)

Više od 1200 lekara potpisalo je proglas i otvoreno pismo Vladi u kojem se traži smena Kriznog štaba i utvrđivanje odgovornosti za, kako su ocenili, "javno zdravstvenu katastrofu".

Neformalnu grupu "Ujedinjeni protiv kovida" pre tri dana iniciralo je više od 300 lekara, a broj onih koji žele da se ograde od delovanja aktuelnog Kriznog štaba je sada četiri puta veći.

Lekari - potpisnici otvorenog pisma - imaju nekoliko zahteva među kojima su da se pouzdano utvrdi broj obolelih i umrlih od kovida, da se formira novi Krizni štab i da se javnosti objasne neuspesi aktuelnog.

Potpisnici otvorenog pisma su ocenili i da je prevremenim ukidanjem preventivnih mera u predizbornom periodu Krizni štab izgubio kontrolu nad epidemiološkom situacijom.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je to negirala.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da "razume kolege koji su zabrinuti, ali da ne želi da se lekari dele na moralne i nemoralne".

"Potrebno nam je i da shvatimo da mi nažalost živimo u zanimljivim vremenima, ali dajte da budemo dorasli tome. Moramo biti jedinstveni, zaboraviti na razlike, moramo se dati svi u borbu za život i zdravlje naših građana, manimo se politizacije cele priče", rekao je Gojković za TV Pink.

Podrška akademske zajednice lekarima

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pozvala je članove akademske zajednice da podrže lekare u grupi "Ujedinjeni protiv kovida".

"Biti stručan podrazumeva i biti odgovoran kako prema svojoj profesiji, tako i građanima. Promene u zdravstvu ne mogu doći bez angažovanih i solidarnih lekara. Ovim putem se solidarišemo sa onima koji nose teret epidemije na svojim plećima, sa pravom ukazujući na propuste i stanje u zdravstvu, te osuđujemo kampanju koju protiv njih vode predstavnici vlasti", navodi se u pozivu MASA-e članovima akademske zajednice da potpišu otvoreno pismo lekara.

XS
SM
MD
LG