Linkovi

Rade Panić: Otvoreno pismo lekara je poslednji apel Vladi


Predsednik sindikara lekara i farmaceuta Rade Panić
Predsednik sindikara lekara i farmaceuta Rade Panić

Samo nekoliko dana nakon otvorenog pisma lekara vlastima u Srbiji povodom sve teže situacije sa koronavirusom, broj potpisnika je sa 350 porastao na više od 1.200 lekara. Svojim potpisima oni traže da se utvrdi nadležnost nad bazom iza Covid portala, da se organizuje utvrđivanje tačnog broja zaraženih i preminulih i da se nezavisnom istragom utvrdi da li su ti podaci namerno zataškavani.

Lekari traže formiranje novog ekspertskog kriznog štaba, kao i da se stane na put politizaciji i zastrašivanju. Predsedsnik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji je jedan od potpisnika, kaže da je apel lekara odraz izgubljenog potpunog poverenja u sve insitutucije, a "šlag na torti je ovo sa Kriznim štabom, odnosno sa dešavanjima u toku epidemije".

"Ovaj Krizni štab nije jedno legitimno telo jer nije osnovan po odluci, na sednici Vlade, ne zna se ko je birao kolege i po kojim kriterijumima. Trebalo bi to radi Republička komisija za borbu protiv zaraznih bolesti, koja bi trebalo da bude stalna, koju formira ministar i koja bi morala unapred da sagledava situaciju."

U razgovoru za Glas Amerike, Panić objašnjava da potpisnici apela ne traže da se oni pitaju, niti da oni uđu u Krizni štab.

"Ta grupa traži upravo ono što bi svako normalan, a mislim i svaki građanin tražio, a to je da ovaj Krizni štab pod hitno izađe sa podacima, a pošto već duže vremena znamo da ne izlazi, i dalje slušamo podatke koji gotovo sigurno nisu tačni. Niko od njih ne napušta Krizni štab - dakle zbog toga se traži njihova smena, odnosno odlazak i formiranje Kriznog štaba. Dakle moramo da bude jasni - i dalje će biti ista vlast, isti političari, ali će biti kolege sa integritetom, kolege koje neće podleći političkim pritiscima i kolege koje ostati dosledni u tome da struka uvek mora da bude iznad politike."

Teška dela protiv zdravlja i života građana

"Niko nikad nije ulazio u stručnost ili kompetencije Kriznog štaba. Govorili smo i tvrdimo sada da podaci koje dobija Krizni štab ili njegovi članovi nisu potpuni, nisu realni, da su, kako se to popularno kaže, da su frizirani, namešteni. I još puno toga će izaći, još puno materijala imamo - teška su to dela protiv zdravlja i života građana i verujem da će se ovaj put boriti kao mačka pred smrt, ali ovu bitku ne mogu na dobiju - mi već imamo dokaze", dodaje Panić.

Po njegovim rečima, važno je ko je smislio da se skrivaju podaci o novoobolelim i premulim od korona virusa, jer se, posebno na osnovu broja novozaraženih crta epidemilioška kriva i određuje način borbe protiv virusa.

Kako još kaže u razgovoru za Glas Amerike i dokazano je da podaci koji se zvanično objavljujuj nisu tačni.

"Dokazali su to novinari tako što je ministar pod pritiskom javnosti javnosti rekao da će okruzi da objavljuju podatke o broj novoobolelih i preminulih, i jedne i druge, a onda i zbirno. Ispada da je taj zbir cifara sa okruga duplo veći nego što je zvanična cifra."

Po njegovoj oceni veoma je sporna procena pojedinih članova Kriznog štaba da je otvoreno pismo potpisao samo jedan procenat od ukupno 20.500 lekara u Srbiji.

"Trenutno imate hiljadu potpisa. Ali to su hiljadu infektologa, pulmologa, anesteziologa, radiloga. Prvenstveno, bez nas, ali ne bez nas hiljadu, bez nas 300 država ne bi mogla da opravda posledice koje bi nastale. Zato u ovom trenutku ne govorimo o štrajku, zato ovog trenutka to pismo jeste poslednji apel."

Štrajk upozorenja?

Na pitanje da li se razmišlja o štrajku upozorenja, Panić kaže:

"Moje mišljenje i mišljenje Sindikata u ovom trenutku - možda štrajk upozorenja, ali čak ni to - sat vremena, nego pola sata. Jer shvatite - intenzivna nega i ti pacijenti ne mogu biti bez lekara. Obavezuje nas i Zakon o minimumu procesa rada, ali u ovoj situaciji imamo potpuno vanredno stanje."

Panić se poziva na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da nije vreme za politiku.

"Ako je dobro sećam ministar je rekao da 1. jula nećemo imati ni jednog novoobolelog. Dakle, toliko loše su prognoze ili ih prisiljava politika koja se nalazi iznad njih da se napravi distanca od izbora, da se sada napravi neka distanca od protesta, da se protesti okrive, da bude kriv politički protivnik. Ali, opet ne shvataju - nije vreme, upravo to što je ministar danas rekao, samo da primeni na sebe - nije vreme za politiku, vreme je da se svi ujedinimo, baš tako kako kažu - Ujedinjeni protiv Kovida, da bi mogli da spasemo i naše zdravstvo, a posledično i zdravlje i živote građana."

XS
SM
MD
LG