Linkovi

Stotine lekara ocenjuje situaciju kao katastrofalnu i traži novi Krizni štab


Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine

Grupa od 350 lekara okupljena u neformalnoj organizaciji "Ujedinjeni protiv kovida" uputila je otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem konstatuje da je Srbija u javno-zdravstvenoj kafastrofi i zahteva da se formira novi Krizni štab.

Na veb stranici "Ujedinjeni protiv kovida" lekari konstatuju da je "popuštanje mera u predizbornom periodu dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom" i da se to ne može opravdati stručnim motivima.

Takođe navode da je zbog konfuzije povodom broja obolelih i preminulih i kontradiktornih izjava u javnosti narušeno poverenje građana i zdravstvenih radnika u zdravstveni sistem i pišu za se, iz tog razloga, ograđuju od Kriznog štaba.

"Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative", navela je grupa lekara.

Potpisanih 350 lekara od Vlade traži da javnosti kaže ko je nadležan za bazu podataka iza portala covid19.rs na kojem se objavljuju zvanični podaci o broju umrlih i zaraženih.

Zahtevaju i da se organizuje postupak ponovnog utvrđivanja broja zaraženih i umrlih, te da se sprovede istraga da li su podaci bili namerno zataškavani.

Lekari traže i da postojeći Krizni štab preuzme odgovornost i da se javnosti objasne njegovi neuspesi, te da se formira novi Krizni štab.

Jedan od zahteva je i da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Potpisnici otvorenog pisma navode da nemaju formalnog organizatora i pozivaju sve medicinske radnike da potpišu otvoreno pismo.


XS
SM
MD
LG