Linkovi

"Nismo izgubili kontrolu nad epidemiološkom situacijom"


Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepavčević
Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepavčević

U Srbiji je u protekla 24 sata od koronavirusa preminulo još devet osoba, pa je ukupan broj umrlih od početka epidemije 491.

Registrovano je još 352 novih slučajeva na 10.310 testiranih.

Na respiratorima je 198 pacijenata, a u bolnici je 4.722 ljudi, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Zamenica direktora Insituta Darija Kisić Tepavčević rekla je da se već neko vreme u Srbiji beleži plato koji se održava i da je to "povoljan prognostički parametar" jer da se ne primenjuju preventivne mere broj obolelih bi bio "višestruko veći".

U Beogradu je trećina zaraženih, a u glavnim žarištima poput Novog Pazara i Tutina je povoljnija epidemiološka situacija, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje novinara zašto se zvanični podaci sa sajta Covid19 koji se objavljuju u 15 časova razlikuju od brojeva koji gradovi pojedinačno objavljuju, zamenica direktora Instituta "Batut" je rekla da ne objavljuju svi rezultate u isto vreme i ne unose ih istovremeno u bazu podataka.

"Sve to zahteva objašnjenje javnosti da se ne bi stvaralo nepoverenje koje nikome nije potrebno".

"Nismo izgubili kontrolu nad epidemiološkom situacijom"

Kisić Tepavčević je odgovorila i na pismo više stotina lekara koji su konstatovali da je u Srbiji na snazi zdravstvena kriza i traže odgovornost Kriznog štaba, i negirala da je Krizni štab izgubio kontrolu nad epidemiološkom situacijom.

"Što se tiče mera koje su se donosile ili ukidale, one su donošene u skladu sa indikatorima koji su tada postojali. Ništa ne treba da se krije, ili se krilo. U jednom mometu smo zatvorili sve kovid bolnice i kapacitet prijema je bio na infektivnim klinikama koje nisu bile pune. To je apsolutno bila takva epidemiološka situacija, ne kod nas nego svuda u svetu", rekla je zamenica direktorke "Batuta".

Ona je istakla da "svako ima pravo na svoje mišljenje", ali ocenila da među potpisnicima otvorenog pisma "ne vidi imena kompetentna u oblasti epidemiologije".

Kisić Tepavčević je istakla da potpisnici otvorenog pisma nisu uputili nikakve konkretne predloge Kriznom štabu.

"Značajan broj kolega nas je kontktirao čije se ime nalazi na spisku i žele da povuku ime sa spiska jer nije bilo tačno predstavljeno šta potpisuju", zaključila je članica Kriznog štaba.

XS
SM
MD
LG