Linkovi

Koronavirus u Srbiji: Preminulo 10, novozaraženih 409 ljudi


Medicinski radnik pored pacijenta obolelog od koronavirusa, u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, u Beogradu, 24. aprila 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Medicinski radnik pored pacijenta obolelog od koronavirusa, u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, u Beogradu, 24. aprila 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do 15 časova, preminulo još 10 zaraženih od koronavirusa, dok je 409 registrovano kao novozaraženo, od 10.634 testirana građanina, saopštio je danas član državnog Kriznog štaba Zoran Gojković.

Na respiratorima je 167 pacijenata, a ukupan broj onih koji leže u zdravstvenim ustanovama zbog koronavirusa je 4.575, rekao je Gojković na redovnoj konferenciji za noivnare Kriznog štaba.

Do sada su u Srbiji registrovana 22.852 slučaja korona virusom, ukupan broj preminulih je 518, a od početka epidemije do sada su testirane 601.984. osobe

Kon: Situacija se stabiizuje, ali je daleko od dobre

Smanjivanje brojeva zaraženih i preminulih od Kovida 19 direktno zavisi od discipline građana, izjavio je epidemiolog Predrag Kon. U Beogradu, navodi, postoji jasno zaravnanje krive koja pokazuje rast broja zaraženi, čak i početak snižavanja brojeva.

Kon je, pred nastupajući vikend, rekao da je veoma važno sprovoditi mere da se ne bismo opet vratili u potpuno nestabilno stanje.

"Ovo je stabilizirajuća situacija, daleko od toga da je dobra", kazao je Kon za RTS.

U Beogradu, ali i u ostalim mestima, propisane mere se, navodi, moraju sprovoditi i kontrola toga je neophodna, ocenio je on.

"Ljudi su željni provoda, molim da se uzdrže. Bilo je situacija da su se mladi okupljali na Kalemegdanu, grupe veće od deset. Molim roditelje da utiču na svoju decu. Važno je to da bi brojevi bili manji", istakao je Kon.

Ocenio je kao "potpunu glupost" to što se u javosti unapred stvara atmosfera protiv vakcine.

"Vrlo su jasne regulative da samo ono što je bezbedno za upotrebu može i da se koristi. Vakcina jeste vidljivi spas. Ovde prirodni i kolektivni imunitet zamenjujemo vakcinalnim", izjavio je Kon ocenjujući da je teško davati dugoročne prognoze, ali da u naredne tri nedelje sledi spuštanje krive.

"Posle toga dolazi period gde će se održavati na tom nivou, a da li će se ugasiti, videćemo. A dolaskom jeseni i zime očekivanje je da može ponovo da se javi", zaključio je Kon.

Prodžavanje mera u Novom Sadu

Novosadski štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici doneo odluku da se produžavaju sve do sada donete mere, a od 25. do 31. jula produžava se i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, zabrana organizovanja svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, saopštio je kabinet gradonačelnika.

Štab apeluje na građane da nose maske i da drže odstojanje jedni od drugih, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG