Linkovi

Vlada SAD izvršila 13. i poslednju smrtnu kaznu za vreme Trampovog mandata


ARHIVA - Federalni zatvor u Tera Houtu u Indijani
ARHIVA - Federalni zatvor u Tera Houtu u Indijani

Trampova administracija je u petak izvršila 13. smrtnu kaznu na federalnom nivou od jula, samo pet dana uoči inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena koji je protivnik federalne smrtne kazne.

Dastin Higs, koji je osuđen u slučaju ubistva tri žene u Merilendu 1996. godine, treći je osuđenik koji je ove nedelje pogubljen smrtonosnom inekcijom u federalnom zatvoru u Tera Houtu u Indijani.

Higs (48) proglašen je mrtvim u 1:23 ujutro, po lokalnom vremenu, a u poslednjoj poruci je pomenuo žrtve po imenu.

"Voleo bih da kažem da sam nevin čovek. Nisam naredio ta ubistva", rekao je Higs.

Federalna porota u Merilendu je u oktobru 2000. godine osudila Higsa za ubistvo prvog stepena i otmicu u slučaju ubistva Tamike Blek (19), Mišane Čin (23) i Tandži Džekson (21). Higsovi advokati tvrdili su da je bilo "neosnovano" pogubiti Higsa dok je Vilis Hejns, čovek koji je upucao žrtve, pošteđen smrtne kazne.

Međutim, federalni sudija koji je predsedavao suđenjem Higsu pre dve decenije naveo je da on "ne zaslužuje saosećanje" i da mu je "porota jednoglasno izrekla smrtnu kaznu za užasan zločin".

Higsov advokat Šon Nolan rekao je da je njegov klijent poslednjih decenija pomagao drugim zatvorenicima i "neumorno se borio protiv nepravedne kazne koja mu je izrečena".

"Vlada je okončala krvoproliće bez presedana 13 ljudskih bića, večerašnjim ubistvom Dastina Higsa, Afroamerikanca koji nikada nije ubio nikoga, na rođendan Martina Lutera Kinga. Nije bilo razloga da bude ubijen, naročito tokom pandemije kada je i on sam bio zaražen kovidom zbog ovih nedgovornih pogubljenja", poručio je Nolan.

Bajden nagovestio da će okončati pogubljenja na federalnom nivou

Sekretarijat za pravosuđe je prošle godine, posle pauze od 17. godina, nastavio izvršenja smrtne kazne na federalnom nivou.

Broj smrtnih kazni izvršenih na federalnom nivou pod predsednikom Donaldom Trampom, od 2020. godine, je veći nego u prethodnih 56 godina zajedno. Broj osuđenika koji su čekali na pogubljenje smanjen je za gotovo četvrtinu.

Malo je verovatno da će bilo koji od preostalih 50 osuđenika biti brzo pogubljen, s obzirom na to da je Bajden nagovestio da će okončati izvršenje smrtne kazne na federalnom nivou.

Američka vlada je u sredu izvršila prvu smrtnu kaznu nad jednom zatvorenicom u skoro 70 godina. Lisa Montgomeri takođe je dobila smrtonosnu injekciju u zatvoru u Indijani.

Montgomeri je 2007. osuđena zato što je zadavila jednu trudnicu, isekla joj stomak i izvadila bebu, koju je pokušala da predstavi kao svoje dete. U četvrtak je pogubljen trgovac drogom Kori Džonson.

Američka vlada nije izvršila smrtne kazne na federalnom nivou tokom predsedničke tranzicije od poslednjih dana mandata Grovera Klivlenda, krajem 1800-tih, pokazuju podaci Informacionog centra za smrtnu kaznu.

Klivlend je takođe bio poslednji američki predsednik za čijeg je mandata broj pogubljenih civila na federalnom nivou tokom jedne godine bio dvocifren.

XS
SM
MD
LG