Linkovi

Danas pogubljenje kralja droge koji je kuvao met i ubio petoro ljudi


Dastin Honken pre suđenja 18. avgusta 2004. (Foto: AP/Tim Hynds/Sioux City Journal)
Dastin Honken pre suđenja 18. avgusta 2004. (Foto: AP/Tim Hynds/Sioux City Journal)

Kralj droge iz Ajove koji je ubio petoro ljudi, uključujući dve devojčice, trebalo bi da bude pogubljen u petak kao treća osoba nad kojom je izvršena smrtna presuda na federalnom nivou ove nedelje.

Dastin Honken (52) osuđen je na smrt zbog ubistva vladinog doušnika i dece u nameri da zaustavi istragu o trgovini drogom 1993.

Honken je odrastao u Ajovi, ali se sa prijateljem preselio u Arizonu da proba da se obogati kuvanjem meta, što je naučio na studijama hemije u koledžu. Drogu su distribuirali preko dvojice dilera u Ajovi.

Jedan od dilera bio je Greg Nikolson, koji je počeo da sarađuje sa istražiteljima 1993. godine, nakon što im je postao sumnjiv. Honken je uhapšen i osuđen za proizvodnju meta, nakon što ga je Nikolson tajno snimio i svedočio protiv njega pred velikom porotom.

Honken je obavestio sud da će se izjasniti da je kriv, ali nekoliko dana pre pojavljivanja pred sudom 1993, on i njegova devojka Anđela Džonson krenuli su da traže Nikolsona.

Našli su ga u njegovom domu, gde je živeo sa devojkom Lori Dankan i njenim ćerkama, desetogodišnjom Kendi i šestogodišnjom Amber. Svo četvoro su kidnapovani, ubijeni i zakopani, ali tela nisu pronađena godinama. Honken je ubio i svog drugog dilera Terija Degeusa, čije telo je nađeno nekoliko kilometara od tela ostalih Honkenovih žrtava.

Honken je osuđen za ubistva u Ajovi 2004. godine na suđenju na kome su bile neuobičajene bezbednosne mere, uključujući i zaštićenu porotu. Honken je bio vezan za pod sudnice i imao je pojas ispod odeće da ga spreči da pobegne.

Porota je preporučila smrtnu presudu, a okružni sudija Mark Benet, koji je rekao da se tome inače protivi, je pristao.

XS
SM
MD
LG