Linkovi

Prvo izvršenje smrtne kazne na federalnom nivou posle 17 godina


Danijel Luis Li u sudnici, 31.oktobar 1997. godine (Foto: Dan Pierce/The Courier via AP, Arhiva)
Danijel Luis Li u sudnici, 31.oktobar 1997. godine (Foto: Dan Pierce/The Courier via AP, Arhiva)

U Sjedinjenim Državama je u utorak izvršena prva smrtna kazna na federalnom nivou posle gotovo dve decenije, a pogubljen je čovek osuđen za ubistvo porodice u Arkanzasu 1990-tih godina.

Danijel Luis Li pogubljen je smrtonosnom injekcijom u federalnom zatvoru u Indijani, prenosi agencija Asošijeted pres.

Nisam to uradio. Napravio sam mnogo grešaka u životu, ali nisam ubica. Ubijate nevinog čoveka", rekao je 47-godišnji Li pre pogubljenja, protiv kojeg je bila porodica žrtava.

Odluka da se izvrši smrtna kazna - prva na federalnom nivou od 2003. godine - bila je pod lupom organizacija za građanska prava i rođaka Lijevih žrtava, koji su podneli tužbu da bi zaustavili pogubljenje, pozivajući se na visok rizik od zaraze koronavirusom. Pandemija je odnela više od 135 hiljada života u SAD i ubrzano se širi u zatvorima širom zemlje.

Jedna od Lijevih pravnih zastupnica, Rut Fridmen, rekla je da je "sramno što je vlada izvršila smrtnu kaznu tokom pandemije".

“I više je nego sramno što je vlada, na kraju, na brzinu izvršila ovo pogubljenje", navela je Fridmen u saopštenju.

Kritičari kažu da vlada kreira nepotrebnu i fabrikovanu hitnu situaciju oko teme koja nije visoko na listi problema koje sada ima Amerika.

Vlada pokušava da nastavi izvršenje smrtnih kazni i pored mnogih neodgovorenih pitanja o legalnosti novog protokola za smrtnu kaznu", naveo je Šon Nolan, jedan od advokata zatvorenika koji čekaju izvršenje smrtne kazne.

Li, koji je proglašen mrtvim u 8:07 ujutro po lokalnom vremenu, pogubljen je nakon niza sudskih procesa, koji su okončani odlukom Vrhovnog suda rano u utorak da smrtna kazna može da bude izvršena. Tu odluku podržalo je pet sudija Vrhovnog suda, dok je četvoro bilo protiv.​

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da njegov sekretarijat ima dužnost da izvrši kazne koje su izrekli sudovi, uključujući i smrtne, i da osigura pravdu za žrtve i one u mestima gde su se ubistva desila.

Rodbina onih koje je Li ubio se oštro protivila toj ideji. Oni su želeli da budu prisutni i negirali su bilo koju tvrdnju da se to uradilo u njihovo ime.

"Za nas je bitno da budemo tamo i da kažemo: Ovo se ne radi u naše ime, mi to ne želimo", kazala je rođaka Monika Vejlet.

Podsetili su i da je Lijev saučesnik Ševi Keho osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Keho je regrutovao Lija 1995. godine za svoju organizaciju koja se zalagala za superiornost bele rase. Dve godine kasnije, uhapšeni su zbog ubistva prodavca oružja Vilijama Malera, njegove žene Nensi i njene osmogodišnje ćerke Sare Pauel u Arkazanasu.

Za kasnije ove nedelje zakazana su još dva izvršenja smrtne kazne na federalnom nivou, mada se o jednom slučaju još odlučuje pred sudovima.​

XS
SM
MD
LG