Linkovi

Optužnica protiv Trampovog bliskog saradnika Rodžera Stouna


Rodžer Stoun na Kapitol hilu, u decembru 2018. godine (Foto: AP)
Rodžer Stoun na Kapitol hilu, u decembru 2018. godine (Foto: AP)

Rodžer Stoun, dugogodišnji bliski saradnik američkog predsednika Donalda Trampa, koji je bio i savetnik u Trampovoj predizbornoj kampanji 2016, uhapšen je u petak i protiv njega je podignuta optužnica po sedam tačaka, navodi se u dokumentu koji je objavila kancelarija specijalnog tužioca Roberta Malera. Optužnica protiv Stouna podignuta je u četvrtak, a tereti ga da je ometao zvaničan proces, davao neistinite izjave i zastrašivao svedoke. Stounje kasnije pušten uz kauciju od četvrtinu miliona dolara.

Uhapsite ga, vikali su ljudi okupljeni ispred suda u Fort Loderdejlu u Floridi, dok je Rodžer Stoun srećan, jer je na slobodi. Jutrošnje hapšenje, kako kaže, uplašilo je njegovu ženu i psa, ali Stouna ne.

“Izjasniću se da sam nevin po ovim optužbama, pobiću ih na sudu, ovo je politički motivisana istraga, i kao što sam rekao ranije, nema nikakve šanse, ni pod kojim uslovima da svedočim protiv predsednika”, rekao je Stoun.

Sedam tačaka optužnice

Specijalni tužilac Robert Maler Stouna tereti po sedam tačaka optužnice – jedna je za ometanje pravde, za navodno laganje pred Odborom za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu. Druga - za uticanje na svedoka u Malerovoj istrazi o eventualnom mešanju Rusije u predsedničku kampanju. Ostalih pet za neistinite tvrdnje o Vikiliksu i njegovom osnivaču Džulijanu Asanžu.

Tužilac navodi da je u slučaju Vikiliks, neimenovani visoki zvaničnik iz Trampove kampanje, bio zadužen da kontaktira upravo Stouna, koji bi odredio kada bi se mogle pustiti informacije koje bi štetile Hilari Klinton. Tužilac navodi i da je Stoun obaveštavao ljude u kampanji o daljim objavljivanjima mejlova.

“Ovo nema nikakve veze sa predsednikom. Nema nikakve veze ni sa Belom kućom”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Za predsedavjuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi itekako ima:

“Baš je zanimljivo videti kakvim se ljudima okružio predsednik Amerike. Ovakvo narušavanje integriteta naših izbora je nešto o čemu moramo sve da saznamo, ali je i mučno gledati njegovu vezu sa Rusijom, kao i predsednikov predlog da treba da razmotrimo da li i dalje treba da budemo u NATO, što je ispunjenje sna za Vladimira Putina”.

Šesti Trampov saradnik optužen u Malerovoj istrazi

Stoun je inače šesti saradnik Donalda Trampa koga je optužila Malerova komisija u slučaju potencijalnog mešanja Rusije u predsedničke izbore 2016.

Stoun je tokom kampanje 2016. insinuirao da je imao bliska saznanja o podacima dobijenim od hakera, koji bi mogli da nanesu štetu demokratama, uključujući i tadašnju Trampovu rivalku u borbi za Belu kuću - Hilari Klinton.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je Stoun "poslao i primio brojne elektronske i SMS poruke tokom kamapanje 2016, u kojima pominje "Organizaciju 1", njenog direktora i posedovanje hakovanih elektornskih poruka.

"Organizacija 1" nije imenovana u sudskim spisima , ali prema opisu odgovara "Vikiliksu", koji je posvećen objavljivanju tajnih dokumenata, koje dobija između ostalog i od neimenovanih izvora.

Stoun je imao mnoge od tih komunikacija u svom posedu kada je lažno svedočio o njima, navodi se u optužnici.

XS
SM
MD
LG