Linkovi

Bivšem Trampovom saradniku preti ukidanje kaucije


Rodžer Stoun, dugogodišnji saradnik predsednika Trampa dolazi na pres konferenciju u Vašingtonu.
Rodžer Stoun, dugogodišnji saradnik predsednika Trampa dolazi na pres konferenciju u Vašingtonu.

Dugogodišnjem savetniku predsednika Trampa Rodžeru Stounu, koji se nalazi na uslovnoj slobodi pred suđenje, naređeno je da se kasnije ove nedelje pojavi pred sudom koji će razmotriti ukidanje kaucije, pošto je na društvenim medijima objavio fotografiju sudije koja razmatra njegov slučaj, sa crtežom mete blizu njenog lica.

Stoun je dva puta objavio na Instagramu fotografije sudije Ejmi Berman Džekson, ali se kasnije izvinio i obrisao je spornu sliku, za koju kaže da je bila nasumično skinuta sa interneta. Optužnicu protiv Stouna podigao je specijalni tužilac Robert Maler u okviru istrage mešanja Rusije u američke izbore, a FBI ga je uhapsio krajem januara, posle čega je pušten na slobodu pod kaucijom. Optužen je da je, u saradnji sa zvaničnicima Trampovog izbornog štaba 201 tražio od sajta Vikiliks ukradene mejlove Demokratske partije, koji su bili štetni za Trampovu rivalku Hilari Klinton.

Stoun je, koji je na slobodi pod kaucijom, posle hapšenja je gostovao u nizu TV emisija odbacujući navode iz Malerove optužnice. Sudija Džekson je u petak zabranila vladinim tužiocima kao i advokatima odbrane da daju izjave medijima ili u javnosti povodom tog slučaja kako se ne bi doprinelo stvaranju predrasuda. Naredila je Stounu da ne daje izjave novinarima niti javne izjave u blizini sudnice.

Bivši savetnik u kampanji predsednika Donalda Trampa, Rodžer Stoun, okružen demonstrantima i pristalicama ulazi u federalni sud u Vašingtonu, 29. januara 2019.
Bivši savetnik u kampanji predsednika Donalda Trampa, Rodžer Stoun, okružen demonstrantima i pristalicama ulazi u federalni sud u Vašingtonu, 29. januara 2019.

U ponedeljak je Rodžer Stoun, međutim, objavio poruke na Instagramu navodeći: “Pomoću pravnih trikova, plaćenik duboke države, Robert Maler, je odredio da se farsa od suđenja održi sudijom Ejmi Berman Džekson, koju je postavio Obama, koja je odbacila optužbe za Bengazi protiv Hilari Klinton i stavila u zatvor Pola Manaforta pre nego što je osuđen za bilo koji zločin. Pomozite mi da se borim za život” – pozvao je Stoun navodeći vebsajt gde je uspostavljen fond za finansiranje njegove odbrane. Donatorima inače šalje suvenire, kamenčiće potpisane sa “Rodžer”, pošto njegovo prezime znači “kamen”.

Nekoliko sati pošto je objavio poruke na Instagramu, Stoun je uputio formalno izvinjenje Džekson i pokušao da smanji značaj simbolike mete na njenoj fotografiji. Rekao je da je u pitanju fotografija nasumično skinuta sa interneta te da je bilo koja ideja da je cilj bio da se sudiji zapreti ili iskaže nepoštovanje prema sudu – “kategorično netačna.”

XS
SM
MD
LG