Linkovi

FBI istražuje hakovanje mejlova, Putin negira optužbe


Šef izbornog štaba Hilari Klinton Džon Podesta rekao je da Federalni istražni biro istražuje moguću ulogu Rusije u hakovanju njegovih mejlova, dok su visoki ruski zvaničnici odbacili navode o umešanosti Moskve.

Vikiliks je prošlog petka počeo da objavljuje hiljade mejlova sa Podestinog hakovanog naloga. Podesta je juče rekao novinarima da pomaže istražiteljima da pronađu hakere i dodao da nije slučajnost to što su njegovi mejlovi objavljeni ubrzo nakon što je u javnost procureo video snimak iz 2005. godine u kojem se republikanski predsednički kandidat Donald Tramp vulgarno izražava o ženama.

Podesta je takođe ustvrdio da je dugogodišnji Trampov saradnik Rodžer Stoun unapred znao za objavljivanje mejlova. Stoun je priznao da je bio u kontaktu sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom, a u avgustu je na Tviteru najavio da će Vikiliks da napadne Hilari Klinton i Podestu, jednog od njenih najiskusnijih saradnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da skandal koji je izbio u SAD, zbog navoda da je Rusija odgovorna za hakerske napade na Demokratsku stranku, nije u interesu Moskve i da obe strane u predizbornoj kampanji zloupotrebljavaju antirusku retoriku u svoje svrhe.

Putin je na poslovnom forumu u Moskvi dodao da su optužbe da je Rusija odgovorna za napade pokušaj da se skrene pažnja američkih birača u trenutku kada se "manipuliše javnim mnjenjem."

Ruski lider je međutim naveo da će Moskva da sarađuje sa pobednikom izbora "ako, naravno, novi američki lider želi da sarađuje sa našom zemljom".

Bela kuća saopštila je juče da će da razmotri niz "proporcionalnih odgovora" na hakerske napade.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov odbacio je navode da je Rusija umešana u objavljivanje hakovanih mejlova. U intervjuu za CNN iz Moksve, Lavrov je ocenio da su te tvrdnje smešne i dodao: "Naravno, polaskani smo takvom pažnjom.”

Džon Podesta rekao je da FBI vodi širu istragu o hakerskim napadima na mejlove Demokratske stranke, za koje se sumnjiči Rusija. Takođe je dodao da Moskva možda pokušava da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora da bi pomogla Trampu, koji je rekao da se divi snazi ruskog predsednika Vladimira Putina u poređenju sa, kako je naveo, slabim liderima u Vašingtonu.

Republikanski kandidat je na jučerašnjem skupu na Floridi rekao da objavljeni mejlovi pokazuju “da je Klinton instrument u rukama korumpiranog globalnog establišmenta koji pljačka našu zemlju.”

XS
SM
MD
LG