Linkovi

Šta kraj Malerove istrage znači za predsednika Trampa?


Specijalni tužilac Robert Maler i predsednik Donald Tramp
Specijalni tužilac Robert Maler i predsednik Donald Tramp

Specijalni tužilac Robert Maler, koji je vodio istragu o vezama Donalda Trampa i Rusije i potencijalnoj opstrukciji pravde od strane predsednika, završio je istragu i izveštaj predao sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru koji će odlučiti u kojoj meri će biti obelodnjen. Pitanje je da li će Malerov biti povoljan za predsednika Donalda Trampa ili će biti pokretač njegovog opoziva.

Robert Maler je istraživao potencijalne veze Trampove kampanje i Moskve od 2017, kao i to da li je Donald Tramp pokušao da opstruiše njegovu istragu i pravdu. Predsednik Donald Tramp sve vreme Malerovu istragu naziva "lovom na veštice" i tvrdi da nije bio ni u kakvom dosluhu sa Rusijom.

Pošto je Maler predao izveštaj, predsednik Tramp se nije oglasio.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila je da "Bela kuća nije dobila izveštaj specijalnog tužioca, niti informacije iz tog izveštaja".

Specijalni tužilac nije preporučio podizanje novih optužnica, saopštio je jedan zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe, što bi moglo da nagovesti da u izveštaju nema novih saznanja o potencijalnom kršenju zakona od strane Trampa ili njegovih saradnika.

Ko je sve optužen u dosadašnjoj Malerovoj istrazi?

Istraga je trajala skoro dve godine i do sada je optuženo 34 ljudi, uključujući i šestoricu članova Trampove kampanje.

Među njima je i bivši šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafort koji je početkom marta osuđen na ukupno sedam i po godina zatvora zbog utaje poreza i drugih finansijskih malverzacija i optužbi za zaveru zbog lobističkog rada u Ukrajini za prorusku stranku.

Iako je optužnica proistekla iz Malerove istrage, Manafortu se nije sudilo za ono što je glavni predmet - utvrđivanje da li je Trampov izborni štab radio u dosluhu sa Rusima.

Trampov bliski saradnik Rodžer Stoun
Trampov bliski saradnik Rodžer Stoun

Nekadašnji Trampov savetnik Rodžer Stoun takođe je optužen u Malerovoj istrazi o mešanju Rusije u američke izbore. Sumnja se da je, u saradnji sa zvaničnicima Trampovog izbornog štaba 2016. tražio od sajta Vikiliks ukradene mejlove Demokratske partije, koji su bili štetni za Trampovu rivalku Hilari Klinton. Rodžer Stoun se brani sa slobode.

Trampov bivši advokat Majkl Koen, koji je osuđen na tri godine zatvora jer je lagao u Kongresu pod zakletvom, takođe je sarađivao sa istražiteljima u timu Roberta Malera koji su prethodno dali nalog za raciju njegove kancelarije i stana.

Koen tvrdi da je Tramp tokom kampanje, uprkos zabrana, pregovarao o realizaciji građevinskog projekta u Moskvi, kao i da ga je instruisao da isplati novac dvema porno glumicama kako bi ćutale o navodnim seksualnim aferama sa predsednikom. Trampov bivši advokat na odsluženje zatvorske kazne kreće u maju, a prethodno je u Kongresu govorio kompromitujuće stvari o Trampu.

Majkl Flin, bivši savetnik predsednika Trampa za nacionalnu bezbednost priznao je u decembru 2017. da je lagao FBI o svojim kontaktima sa Rusijom i pristao da sarađuje u istrazi Roberta Malera.

Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost
Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost

U Malerovoj istrazi su optuženi i bivši savetnik u Trampovoj kampanji Džordž Papadopulos i Rik Gejts, bivši zamenik šefa izbornog štaba. Obojica su pristala da sarađuju sa Robetom Malerom.

XS
SM
MD
LG