Linkovi

Trampov pravni tim: Smena predsednika bila bi veoma opasna, demokrate traže poništavanje izbora


Lider Trampovog pravnog tima Pet Sipoloni govori na suđenju u Senatu, 25. januar 2020
Lider Trampovog pravnog tima Pet Sipoloni govori na suđenju u Senatu, 25. januar 2020

Pravni tim predsednika Donalda Trampa počeo je u subotu njegovu odbranu na suđenju u procesu opoziva u Senatu, tvrdnjom da bi se naporima demokrata da smene američkog lidera postavio "veoma opasan presedan" u izbornoj godini i da "predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno".

Pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni, koji predvodi Trampov pravni tim, rekao je senatorima na početku iznošenja argumenata odbrane da bi glasačima uskratili pravo da se izjasne o Trampu na predsedničkim izborima trećeg novembra, ako bi ga sada proglasili krivim i smenili.

"Od vas traže da uradite nešto što će imati velike posledice i što je, rekao bih, veoma, veoma opasno", poručio je Sipoloni.

Takođe je optužio demokrate da žele da počine "najmasovnije mešanje u izbore" u američkoj istoriji, manje od 10 meseci pre predsedničkih izbora, i da se to ne sme dozvoliti jer bi to bilo "kršenja Ustava, istorije i obaveza prema budućnosti".

"Od vas traže ne samo da poništite rezultate poslednjih izbora, već kao što sam rekao ranije, da uklonite predsednika Trampa sa izbora koji se održavaju za oko devet meseci. Od vas traže da pocepate glasačke listiće širom zemlje", naglasio je Sipoloni.

Demokrate su u svojim argumentima, koje su iznele prethodnih dana, tvrdile da je predsednik zloupotrebio položaj i da bi ga trebalo smeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednka SAD Džoa Bajdena, kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, i njegovog sina Hantera, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

Demokrate navode da je Tramp uslovljavao posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Beloj kući, otvaranjem istrage o Bajdenovima, od koje bi američki predsednik imao političku korist. Tvrde i da je najava istraga bila uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini, koja je već bila odobrena u Kongresu.

Član Trampovog pravnog tima Majk Purpura odbacio je tvrdnje demokrata da je u Trampovoj politici prema Ukrajini bilo uslovljavanja odnosno traženja "usluge za uslugu".

"Zelenski nije osećao nikakv pritisak. Predsednik Zelenski kaže da nije osećao nikakav pritisak. Menadžeri Predstavničkog doma vam kažu da znaju bolje. Demokrate kažu da predsednik Zelenski i njegovi glavni savetnici ne govore istinu. Kažite mi, kako to što govorite o našim prijateljima pomaže američkoj spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti", upitao je Purpura.

Purpura je dodao da je teorija demokrata o "usluzi za uslugu" zasnovana na "na spekulaciji jedne osobe, ambasadora SAD u EU Gordona Sondlenda, i da je ta spekulacija pogrešna".

Posle završetka prvog dana iznošenja argumenata u Trampovu odbranu, demokrata Adam Šif tvitovao je da predsednikov pravni tim pokušava da "odvuče pažnju i izvrne istinu".

Šif je na konferenciji za novinare, posle suđenja, rekao da Trampovi advokati "ne osporavaju da je predsednik tražio od strane zemlje da se meša u naše izbore i da mu pomogne da vara".

Sednica u subotu je biti relativno kratka, oko dva sata, zato što republikanci žele da iznesu veći deo svojih argumenata početkom naredne nedelje, kada se očekuje da broj gledalaca bude veći. Iznošenje argumenata nastaviće se u ponedeljak.

Trampov tim najavio je da će govoriti o Bajdenovim naporima da se otpusti bivši ukrajinski državni tužilac zbog korupcije. Tramp, bez dokaza, tvrdi da je Bajden tako pokušavao da spreči istragu ukrajinske energetske kompanije Burizma u čijem odboru je bio njegov sin, Hanter Bajden.

Svedoci su tokom prošlogodišnje istrage o opozivu naveli da je Bajden sprovodio zvaničnu američku politiku.

"Zašto su širom otvorili vrata kada je reč o Hanteru Bajdenu, Džou Bajdenu i Burizmi. Pretpostavljam da su mislili da će tako da preduprede stvari. Mi ćemo govoriti o tom pitanju", rekao je novinarima jedan od Trampovih advokata Džej Sekulov.

Uoči nastavka procesa u subotu ujutro po lokalnom vremenu, demokrate koje su prethodna tri dana predstavile optužbe protiv Trampa dostavile su Senatu dokumenta sa suđenja, od 28.758 strana.

Trampov pravni tim imaće 24 sata, podeljena u tri dana, da iznese svoje argumente.

U intervjuu televiziji Foks njuz, Tramp je rekao da bi njegov pravni tim trebalo da "jednostavno kaže istinu", a demokrate je optužio da su "iznele mnogo laži, izmišljotina, da je bilo mnogo preterivanja i da to nije osnov za opoziv".

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, prošlog meseca je opozvao Trampa po optužbama da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres.

To je otvorilo put za suđenje u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, a na kojem će se odlučivati da li bi Tramp trebalo da bude smenjen. To je treće suđenje u procesu opoziva jednog predsednika u američkoj istoriji.

Očekuje se da će Tramp biti oslobođen u Senatu, s obzirom na to da je za odluku o smeni potrebna dvotrećinska većina, a ni jedan republikanski senator do sada nije podržao taj potez.

Koji je posao glavnog sudije Vrhovnog suda u procesu opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

U završnim argumentima u petak, demokrata Adam Šif pozvao je republikanske senatore da pokažu "stvarnu političku hrabrost" i podrže demokratski predlog da se kasnije tokom suđenja pozovu svedoci. Takođe je upozorio da će Tramp ponovo zloupotrebiti položaj, ako se ne donese odluka o njegovoj smeni.

"Ako postoje osnovi za opoziv, što smo mi dokazali, nije važno da li vam se on sviđa ili ne sviđa. Važno je da li je on opasan po zemlju, zato što će ponovo to uraditi. I niko od nas ne može da veruje, na osnovu njegovog ponašanja, da on to neće ponovo uraditi, zato što nam svakg dana govori da hoće", zaključio je Šef, koji sa još šestoro demokrata ima ulogu tužioca na procesu u Senatu.

XS
SM
MD
LG