Linkovi

Sekretar za pravosuđe demantuje Boltona: Tramp nije činio usluge liderima Kine i Turske


Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar
Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar

Sekretarijat za pravosuđe SAD demantovao je izveštaj Njujork tajmsa da su bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i sekretar za pravosuđe Vilijem Bar bili zabrinuti zbog toga što je predsednik Donald Tramp, navodno, činio lične usluge liderima Kine i Turske.

"Nije bilo reči ni o kakvim "ličnim uslugama" niti "uticaju" na istrage, niti je sekretar za pravosuđe Bar rekao da su razgovori predsednika sa stranim liderima bili neprimereni", napisala je na Tviteru portparolka sekretarijata Keri Kupec.

Njujork tajms je svoju priču bazirao na radnoj verziji knjige Džona Boltona koja je procurila u javnost.

Bolton piše da je u privatnim razgovorima sa Barom, pominjao komentare koje je predsednik Tramp izneo kineskom predsedniku Ši Đinpingu o kineskoj kompaniji ZTE - za koju je američki Sekretarijat za trgovinu ustanovio da krši sankcije time što šalje proizvode u Iran i Severnu Koreju. Tramp je, uprkos protivljenju Kongresa, ukinuo te sankcije nakon lične molbe Ši Đinpinga.

Prema izveštaju Tajmsa, Bolton je rekao da je sa Barom razmatrao i razgovor Trampa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o istrazi o poslovanju turske Halkbanke. Bolton je napisao da je Bar bio zabrinut zbog Trampovog neprimerenog uticaja na nezavisnu istragu.

List piše i da se u radnoj verziji Boltonove knjige opisuje "zabrinutost stručnjaka i visokih zvaničnika u administraciji zaduženih za spoljnu politiku" zbog Trampove naklonosti prema autoritarnim liderima".

Radna verzija knjige Džona Boltona procurela je u javnost u isto vreme kada Bela kuća iznosi svoju odbranu na suđenju Donaldu Trampu u Senatu.

XS
SM
MD
LG