Linkovi

Trampov budžet protiv siromašnih


Direktor kancelarije za budžet Mik Malvejni drži primerak predloga budžeta predsednika Donalda Trampa za fiskalnu 2018. godinu, dok odgovara na pitanja novinara u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp predložio je velike promene u načinu na koji će se trošiti ogromni budžet - vredan 4.100 milijardi dolara, kojim Vašington raspolaže.

Kao što je i najavio, Tramp želi da izdvoji više novca za vojsku, bezbednost granica i veterane, a upravo predloženi budžet za sledeću fiskalnu godinu drastično smanjuje sredstva namenjena programima od kojih koristi imaju siromašni građani.

Najviši zvaničnik Trampove administracije zadužen za budžetska pitanja Mik Malvejni kaže da po prvi put budžet posmatra potrošnju iz ugla poreskih obveznika, a ne onih koji dobijaju vladinu pomoć.

Malvejni, direktor Kancelarije za upravljanje i budžet, dodao je da se ovim predlogom budžeta Trampova obećanja i prioriteti iz kampanje pretvaraju u praktične planove i da će ovakav pristup dovesti do balansiranja budžeta u narednih 10 godina i povećati ekonomski rast na stopu od tri odsto godišnje.

Nekadašnji sekretar za finansije i ekonomista Svetske Banke Leri Samers ocenio je da su predviđanja na koji će način budžet uticati na ekonomiju "nerealno optimistična". Samers u članku, koji je objavljen u dnevniku Vašington post, navodi da će efekat budžeta na Amerikance sa niskim primanjima biti "užasan".

Predsednikov predlog budžeta mora da potvrdi Kongres, tako da bi konačna verzija mogla da bude prilično drugačija od ove. Demokrate se protive većini Trampovih planova, a čak i predsednikovi republikanski saveznici u Kongresu podeljeni su u vezi sa nekim pitanjima.

U predlogu Trampovog budžeta nalaze se poreske olakšice vredne 3.600 milijardi dolara u narednih 10 godina, a neka od najvećih smanjenja odnose se na programe, pomoću kojih siromašni plaćaju svoje zdravstveno osiguranje ili kupuju hranu.

Prema predlogu i Trampovom obećanju iz kampanje, nije planirano smanjenje sredstava za socijalno osiguranje ili Mediker, program koji starijim osobama pomaže u plaćanju lekarskih usluga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG