Linkovi

Tramp večeras govori u Kongresu o budžetskim prioritetima


Predsednik Donald Tramp večeras se obraća članovima oba doma Kongresa i američkom narodu, u prvom velikom govoru posle januarske inauguracije. Očekuje se da će Tramp govoriti o svojim budžetskim prioritetima za predstojeću godinu, uključujući veliko povećanje izdvajanja za odbranu ali i rezanja programa pomoći stranim zemljama i drugih oblika vladine potrošnje.

Na nedavnom susretu sa državnim guvernerima u Beloj kući, predsednik Tramp najavio je neke elemente svog obraćanja Kongresu.

“Ovaj budžet predstavlja ostvarenje mog obećanja da ćemo se koncentrisati na to da zaštitimo Amerikance, držimo teroriste i kriminalce podalje odavde, stavimo počinioce nasilja iza rešetaka ili ih potpuno uklonimo iz zemlje.”

Pored povećanja izdvajanja za odbranu i smanjenja vladinih programa, zakonodavci se nadaju da će od predsednika čuti nešto više o poreskoj reformi i zdravstvenoj zaštiti, kaže analitičar Džon Fortije.

“On i kongresni republikanci se u načelu slažu u pogledu ukidanja Obamakera, poreskih olakšica, pogranične bezbednosti i regulatorne reforme, tako da su to teme oko kojih će morati da okupi svoje republikanske kolege.”

Demokrate su, po svemu sudeći, više raspoložene da se suprotstave mnogim predsednikovim inicijativama, a među njima je novi predsednik stranke, bivši sekretar za rad Tom Perez.

“Donalde Tramp, ti ne predstavljaš celu Ameriku. Donalde Tramp, nećemo dozvoliti da takve vrednosti podele Ameriku, i tako ćemo se ponašati kao stranka – rukovodićemo se svojim vrednostima.”

Na brojnim skupovima kongresmena sa biračima proteklih dana, gnev prema Trampu i strah od promena sistema zdravstvene zaštite su bili izraženi. Takav je bio i skup sa liderom republikanaca u Senatu, Mičom Mekonelom.

“Veterani su bolesni, veteran su slomljeni i ne dobijaju pomoć koja im je potrebna", uzviknula je jedna demonstranktinja.

Predsednik Tramp takođe je spreman za bitku, ne samo sa demokratama nego i medijima.

“Moramo da se borimo, narode, moramo da se borimo protiv njih. Veoma su pametni, veoma lukavi i veoma nepošteni.”

Pojedini republikanci vide napade na medije kao nepotrebno odvraćanje pažnje sa važnih pitanja. Ali to je takođe deo predsednikove nepredvidljivosti, ističe republikanski strateg Džon Fieri.

“On je namerno nepredvidljiv. To je bila njegova cela strategija i to je radikalna promena u odnosu na većinu predsednika koji su nastojali da budu ozbiljno predvidljivi. To je zaista potpuno poremetilo establišment i kongresnim liderima će biti potrebno vreme da smisle kako da se postave prema tome.”

Tramp bi mogao da obraćanje u Kongresu iskoristi i da umiri birače posle povremeno haotičnog prvog meseca na položaju, i pokuša da poveća svoj rejting popularnosti, koji ostaje na veoma niskom nivou za jednog novog predsednika.

Demokrate dovode imigrante kao goste na sednicu

Kada predsednik Tramp bude držao svoj prvi govor pred oba doma Kongresa, u publici će biti nekoliko ljudi koji bi mogli da budu negativno pogođeni njegovim političkim predlozima. Nekoliko demokratskih zakonodavaca pozvalo je imigrante i strane državljane kao svoje goste u pokušaju da pošalju poruku Trampu. Među njima su, na primer, iračko-američki lekar koji je otkrio povećane nivoe olova u krvi dece koja žive u Flintu u Mičigenu i pakistanski lekar koji pruža hitnu pomoć pacijentima na Rod Ajlendu. Tramp i njegova supruga Melanija imaju sopstvenu grupu gostiju među kojima je otac tinejdžera koga je ubio čovek koji je ilegalno boravio u SAD i udovice dvojice policajaca za koje se takođe sumnja da ih je ubio ilegalni imigrant.

Zakonodavci obično dobijaju mogućnost da pozovu jednog gosta na predsednička obraćanja, a tu pozivnicu često upute članovima porodice, prijateljima ili građanima svojih glasačkih jedinica.

Drugi po rangu demokrata u Senatu, Dik Darbin, pozvao je Aimu Sajed, američku muslimanku koju su roditelji doveli u SAD kada je imala tri godine, prenosi veb portal Politiko. Sajed, studentkinja treće godine medicine na univerzitetu Lojola, kvalifikuje se za dozvolu da živi i radi u SAD po programu DACA, koji se specifično odnosi na ljude koji nemaju dozvolu boravka ali su se u detinjstvu doselili u Ameriku, a koji je uspostavio bivši predsednik Barak Obama 2012. Međutim, Tramp ozbiljno razmišlja da ukine taj program. Demokrata iz Ilinoisa, Darbin vrši pritisak na Trampa da izdvoji tu decu, poznatu pod nadimkom “sanjari” iz svojih napora da se suzbije ilegalna imigracija.

XS
SM
MD
LG