Linkovi

Prvi Trampov budžet - veća vojna potrošnja, rezovi u diplomatiji


Kopije nacrta budžeta Bele kuće
Kopije nacrta budžeta Bele kuće

Bela kuća objavila je nacrt budžeta u kojem je predsednik Donald Tramp jasno stavio do znanja kako namerava da poveća vojnu potrošnju na račun troškova Stejt departmenta, pomoći inostranstvu i američkih doprinosa međunarodnim organizacijama, kao što su Ujedinjene nacije, te velikog broja domaćih programa. I dok neki analitičari smatraju da bi ta smanjenja mogla da učine američku diplomatiju efikasnijom, drugi, među kojima i aktivisti za ljudska prava i neki američki zakonodavci, snažno se protive smanjenju dela budžeta namenjenog Stejt departmentu i pomoći stranim zemljama.

Diplomate i drugi članovi osoblja Stejt departmenta i američkih ambasada širom sveta pripremaju se za ogromno smanjenje budžeta, ali i duboke rezove, kada je reč o pomoći namenjenoj inostranstvu, kaže za Glas Amerike stručnjak za globalni razvoj Džordž Ingram:

“Ono što sam čuo je da će smanjenje biti oko 30 odsto, da je Kancelarija za upravljanje budžetom predložila smanjenje od 37 procenata, a da se državni sekretar usprotivio i rekao: ‘Nemojte smanjiti budžet 37 posto prve godine. Neka smanjenje bude u etapama tokom tri naredne godine’. Stoga će budžet ove godine biti smanjen otprilike 30 odsto”.

Državni sekretar Reks Tilerson u četvrtak je rekao da je spreman da prihvati "prilično dramatične" rezove u budžetu Stejt departmenta, navodeći da je nivo potrošnje, naročito protekle godine, jednostavno bio neodrživ.

Grupe za ljudska prava i humanitarne organizacije navode da će to katastrofalno uticati na izbeglice i druge ugrožene ljude širom sveta. Adotei Akvei iz Amnestija kaže:

“Organizacije za gradjansko društvo, vlade, mislim da su svi izuzetno zabrinuti, ne samo zbog smanjenja resursa već i zbog vakuma, koji nastaje odsustvom Sjedinjenih Država kao partnera, kao generatora inovacije, kreativnosti i naravno glasa koji zagovara ljudska prava”.

Međutim, neki analitičari smatraju da je Stejt department naduvena birokratija koja bi mogla da ima koristi od smanjenja. Među njima je i bivši diplomata Džejms Roberts.

“Mislim da ima dosta prostora za reorganizaciju, kako bi se Stejt department učinio boljim, efikasnijim i efektivnijim igračem u svojstvu predstavnika američkog naroda, u inostranstvu, jer će imati pojednostavljene linije ovlašćenja i smernice gde će se novac trošiti. Biće bolje potrošen i da, biće smanjenja, koja će se morati napraviti, kao rezultat toga”.

Džordž Ingram je takođe radio kao visoki saradnik na Kapitol hilu. On kaže da Kongres neće odobriti tako duboka smanjenja američke pomoći inostranstvu i Stejt departmentu.

“Članovi Predstavničkog doma i Senata jasno su stavili do znanja da su drastična smanjenja sredstava namenjenih međunarodnim aktivnostima neprihvatljiva. Stoga mislim da ćemo videti ozbiljno protivljenje Kongresa ove godine”.

Globalna borba da se porazi takozvana Islamska država bi takođe pretrpela štetu zbog drastičnog smanjenja budžeta za američku diplomatiju, kaže republikanski senator Lindzi Grejem.

Želim da odbor shvati da bi svaki eventualni budžet koji bi odobrili, a kojim je predviđeno drastično smanjenje sredstava za Stejt Department značio da nikada nećemo odneti pobedu u ovom ratu. Zapravo, Islamska država će slaviti”.

Budžet predsednika Trampa će verovatno biti u centru oštre debate na Kapitol hilu u mesecima pred nama.

XS
SM
MD
LG