Linkovi

Bivši šef FBI: Razmišljalo se o smeni Trampa


Endru Mekejb, tada vršilac dužnosti direktora FBI-ja, 7. juna 2017.

Administracija predsednika Trampa oštro je kritikovala bivšeg direktora FBI-ja, Endrua Mekejba, koji je izjavio u intervjuu za mrežu CBS da su najviši vladini zvaničnici iz agencija za sprovođenje zakona razmišljali da se pozovu na 25. ustavni amandman kako bi uklonili sa vlasti Trampa, nakon što je otpustio tadašnjeg direktora biroa, Džejmsa Komija. Taj amandman omogućava potpredsedniku i većini od 15 članova kabineta da predsednika proglase nesposobnim da obavlja dužnost, posle čega bi njegovu ulogu privremeno preuzeo potpredsednik SAD.

Mekejb je, u intervjuu za CBS Njuz, takođe izjavio da je, kada je Tramp otpustio tadašnjeg šefa biroa, Džejmsa Komija, otvorio istragu predsednikovih aktivnosti iz straha da bi istraga specijalnog tužioca Roberta Malera o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije bila ugrožena, u slučaju da i on sam bude otpušten.

Sekretarijat za pravosuđe, koji nadzire rad FBI-ja, nazvao je Mekejbov prikaz događaja "činjenično netačnim i nepreciznim." U saopštenju se dodaje da je u internoj istrazi sekretarijata, generalni inspektor ustanovio da Mekejb " u više navrata nije govorio istragu federalnim vlastima, što je dovelo do njegovog otpuštanja iz FBI-ja."

Mekejba je u martu 2018. otpustio tadašnji vršilac sekretar za pravosuđe Džef Sešns, malo pre njegovog planiranog odlaska u penziju, čime su dugogodišnjem zvaničniku FBI-ja uskraćene pune beneficije.

“Endru Mekejb je otpušten potpuno osramoćen u FBI-ju zato što je više puta lagao istražitelje, uključujući i ispitivanja pod zakletvom", saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders. “Njegovi sebični i destruktivni ciljevi su ga naveli da otvori potpuno neosnovanu istragu predsednika. Postupci su mu bili tako sramni da je njegov slučaj predat federalnim tužiocima. Endru Mekejb nema kredbilitet i sramota je za sve radnike FBI-ja i našu zemlju."

Ubrzo nakon što je u četvrtak emitovan deo iz Mekejbovog intervjua, Tramp ga je na Tviteru nazvao "sramotom za FBI i sramotom za zemlju."

Tramp je takođe podsetio na kampanju koju je vodio protiv demokrate Hilari Klinton 2016, navodeći: "Osramoćeni v.d. direktor FBI-ja Endru Mekejb izigrava sirotog anđelka dok je u stvari bio veliki deo skandala oko korumpirane Hilari Klinton i cele šarade sa Rusijom - kao pion Džejmsa Komija."

Tramp je u maju 2017. otpustio Komija, koji je u FBI-ju vodio istragu ruskog mešanja u izbore 2016.

Zvaničnici na kraju nisu odlučili da primene 25. amandman. Međutim, Mekejb, koji je tada bio drugi najviši zvaničnik u FBI-ju izjavio je da je uskoro pošto je razgovarao o Komijevom otpuštanju sa predsednikom, naredio birou da počne istragu Trampovog potencijalnog ometanja pravde i kontraobaveštajnu istragu o njegovim navodnim vezama sa Rusijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG