Linkovi

Bajdenova poruka kongresnim liderima: Prioriteti Ukrajina i kovid


Predsednik Džo Bajden razgovara sa kongresnim liderima među kojima su odlazeća predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, u Beloj kući u Vašingtonu 29. novembra 2022.
Predsednik Džo Bajden razgovara sa kongresnim liderima među kojima su odlazeća predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, u Beloj kući u Vašingtonu 29. novembra 2022.

Predsednik Džo Bajden primio je kongresne lidere u Beloj kući i izrazio nadu da će članovi Kongresa sarađivati kako bi osigurali nastavak finansiranja vlade, povećali izdvajanja za pomoć Ukrajini i sprečili štrajk radnika železnice. Međutim, Kevin Mekarti, koji bi trebalo da postane sledeći predsedavajući Predstavničkog doma, stavio je predsedniku na znanje da će "stvari biti drugačije", kada Republikanska partija preuzme kontrolu nad tim telom.

Bajden pokušava da osigura usvajanje još nekoliko zakona pre nego što demokrate izgube kontrolu nad Predstavničkim domom 3. januara, i nada se da će izbeći zatvaranje vlade 16. decembra. Predsednik takođe želi da se usvoji zakon o vladinom finansiranju, kojim bi se izdvojio dodatni novac za pogođene pandemijom kovida 19, i da se poveća američka podrška ukrajinskoj ekonomiji i odbrani od ruske invazije.

Bajden je takođe pozvao Kongres da reaguje i nametne privremeni sporazum između železničkih kompanija i radnika, kako bi se izbegao štrajk 9. decembra koji bi ostavio teške posledice na američku ekonomiju.

Članovi Kongresa kasne mesecima u usvajanju zakona o finansiranju vlade za ovu fiskalnu godinu, oslanjajući se na privremene mere kojima se uglavnom produžava finansiranje na sadašnjem nivou, dok federalne agencije upozoravaju da zbog toga nemaju dovoljno novca.

"Nadam se da ćemo sarađivati na finansiranju vlade", rekao je Bajden članovima Kognresa, naglašavajući značaj Ukrajine i pandemijskog finansiranja. On je rekao da je "ekonomija ugrožena" zbog mogućeg štrajka železničkih radnika i izrazio uverenje da će Kongres reagovati da ga spreči.

Na sastanku u Beloj kući, Bajden je sedeo u čelu stola u Ruzveltovoj sobi, dok su sa njegove leve i desne strane sedeli demokrata Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma, i lider senatske većine Čak Šumer, oboje sa širokim osmehom na početku sastanka.

Kevin Mekarti, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu sedeo je pored Šumera a Mič Mekonel, lider republikanske manjine u Senatu, sedeo je pored Pelosi i delovao više rezervisano.

Na početku sastanka, Bajden se našalio: "Siguran sam da će ovo ići veoma brzo" - misleći da se postigne saglasnost o svemu. Članovi Kongresa proveli su malo više od sat vremena sa predsednikom, kome su se pridružili potpredsednica Kamala Haris i visoki saradnici.

Mekarti se nada da će postati predsedavajući Predstavničkog doma u januaru, iako prethodno mora da pobedi protivkandidate unutar svoje stranke kako bi bio izabran 3. januara. Razgovarajući sa novinarima ispred Bele kuće posle susreta, rekao je da je Bajden "dobio signal da će se stvari promeniti" kada republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom.

Lider republikanaca u donjem domu Kongresa, koji jedva da je razgovarao sa Bajdenom u prve dve godine predsednikovog mandata, rekao je: "Mogu da sarađujem sa svakim", ali je dodao da su novembarski izbori pokazali da "Amerika voli balans i podelu vlasti."

Šumer i Pelosi izjavili su da je sastanak bio "dobar" i "produktivan", i da se "osećala dobra volja u sobi".

Svi lideri kažu da bi više voleli da se usvoji sveobuhvatni zakon o budžetu za fiskalnu godinu, umesto rezolucije kojom se održava trenutno stanje.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti obraća se novinarima posle susreta sa predsednikom Bajdenom i drugim kongresnim liderima u Beloj kući, 29. novembra 2022.
Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti obraća se novinarima posle susreta sa predsednikom Bajdenom i drugim kongresnim liderima u Beloj kući, 29. novembra 2022.

Mekarti, koji je obećao da će na više kritičan način razmotriti zahteve Bajdenove administracije za pomoć Ukrajini, rekao je novinarima: "Nisam za pisanje blanko čekova o bilo čemu". Dodao je da to ne znači da se nužno protivi dodatnom finansiranju, ali da želi da postoji "odgovornost i revizije."

Kongres takođe razmatra zakon o istopolnim brakovima, podizanju granice zaduživanja i reformi Zakona o brojanju elektorskih glasova da bi se sprečio još jedan pokušaj kao kada su 2020. tadašnji predsednik Donald Tramp i neki članovi Kongresa pokušali da ponište volju birača izraženu na predsedničkim izborima koje je Tramp izgubio.

Senat u utorak glasa o zakonu o istopolnim brakovima, a Predstavnički dom će morati da ga odobori pre nego što stigne Bajdenu na potpis.

"Nadam se da ćemo pronaći druge zajedničke tačke", dodao je Bajden, "jer građani Amerike žele da sarađujemo."

Republikanci će imati tanku većinu u Predstavničkom domu od januara, dok demokrate i dalje imaju kontrolu nad Senatom. Drugi krug izbora u Džordžiji naredne sedmice odlučiće da li će Bajdenova stranka imati većinu od 51-49 glasova ili će odlučivati glas potpredsednice Haris ako obe stranke budu imale po 50 senatora.

XS
SM
MD
LG