Linkovi

Bivši Trampov savetnik Benon optužen za finansijsku prevaru


Bivši strateg Bele kuće Stiv Benon dolazi da svedoči na suđenju prijatelju i saradniku predsednika Trampa Rodžeru Stounu, u federalni sud u Vašingtonu, 8. novembra 2019.
Bivši strateg Bele kuće Stiv Benon dolazi da svedoči na suđenju prijatelju i saradniku predsednika Trampa Rodžeru Stounu, u federalni sud u Vašingtonu, 8. novembra 2019.

Bivši politički savetnik predsednika Donalda Trampa Stiv Benon je uhapšen, pošto ga je federalno tužilaštvo u Njujorku optužilo za proneveru novca u kampanji prikupljanja donacija za izgradnju zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika.

U saopštenju Sekretarijata za pravosuđe navodi se da je podignuta optužnica protiv Benona i još troje osumnjičenih "zbog uloge koju su imali u obmani stotina hiljada donatora u vezi sa onlajn kampanjom "Mi gradimo zid" u kojoj je prikupljeno više od 25 miliona dolara.

Prema optužnici, Benon je obećao da će 100% donacija biti upotrebljeno za projekat izgradnje zida, ali su optuženi zajednički upotrebili stotine hiljada dolara na način koji nije bio u skladu sa tim što je organizacija predstavila donatorima.

“Optuženi su, kako se navodi, pogrešno predstavili na šta će se zaista upotrebiti prikupljene deonacije. Ne samo da su lagali donatorima, pokušali su da sakriju proneveru sredstava tako što su pravili lažne fakture i račune za pranje novca od donacija i prikrivanje finansijskog kriminala, bez ikakvog obzira prema zakonu ili istini", saopštio je inspektor Filip R. Bartlet.

Svih četvoro osumnjičenih je uhapšeno.

Reagujući na vest o Benonovom hapšenju, Tramp je novinarima u Beloj kući rekao da "je to tužno i da nije imao posla s njim dugo vremena". Dodao je i da nije mnogo znao o spornom projektu, osim da mu se "nije svideo kada je čitao o njemu".

"To je za vladu, a ne privatne građane", rekao je Tramp.

Stiv Benon služio je u američkoj mornarici, i radio kao investicioni bankar u firmi Goldman Saks pre nego što je postao holivudski producent. Takođe je bivši direktor konzervativnog medija Brajtbart Njuz. U izbornom štabu predsednika Trampa, nadgledao je poslednjih nekoliko meseci kampanje za predsedničke izbore, i potom 7 meseci bio na mestu glavnog stratega Bele kuće pre nego što je u avgustu otpušten, ali se veruje da je svojim radom doprineo Trampovoj pobedi.

Sa predsesdnikom je došao u sukob nakon što je navođen kao glavni izvor informacija u knjizi “Vatra i bes” Majkla Vulfa. Benon je navodno rekao da je sastanak Trampovog najstarijeg sina Donalda Mlađeg, zeta Džareda Kušnera i šefa izbornog štaba Pola Manaforta sa ruskom advokaticom bio “izdajnički” I “nepatriotrski”. U januaru 2018. je pristao da sarađuje sa istragom specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore 2016.

Benon međutim i dalje snažno podržava predsednika Trampa. Tokom procesa opoziva predsednika počeo je da vodi podkast "Ratna soba", koji se nastavio i tokom pandemije. Posle izlaska iz Bele kuće, takođe je radio na pružanju podrške konzervativnim kandidatima na republikanskim primarnim izborima, i pokušao da ojača populističke desničarske pokrete u Evropi.

XS
SM
MD
LG