Linkovi

Tramp: Kriza bar do leta, virus nije pod kontrolom


Predsednik Tramp sa članovima radne grupe za borbu protiv koronavirusa saopštio je nove smernice za građane Amerike (Foto: AFP)
Predsednik Tramp sa članovima radne grupe za borbu protiv koronavirusa saopštio je nove smernice za građane Amerike (Foto: AFP)

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance da zaustave veći deo svojih društvenih aktivnosti na 15 dana i ne okupljaju se u grupama većim od desetoro ljudi, u novom, agresivnom pokušaju da se zaustavi širenje koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Tramp je rekao da bi teška situacija mogla da traje do jula, avgusta pa i duže, a virus je nazvao “nevidjivim neprijateljem” i priznao da on "nije pod kontrolom" u SAD, rekavši da je isti slučaj u ostatku sveta.

“Uz nekoliko nedelja koncentrisane akcije, možemo da brzo preokrenemo stvari”, poručio je predsednik SAD.

Tramp je objavio nove smernice svoje radne grupe za borbu protiv koronavirusa, i poručio građanima da izbegavaju nepotrebna putovanja, i ne idu u barove, restorane, kafeterije ili teretane.

Dok vrednost akcija na berzi pada, predsednik je upozorio da je recesija moguća, a to bi moglo da utiče na njegove šanse da bude ponovo izabran u novembru. Republikanski predsednik rekao je da je fokusiran na zdravstvenu krizu a da će se ekonomija oporaviti kada kriza bude pod kontrolom.

Njegova radna grupa apelovala je na mlade da slede nove smernice, iako im preti manji rizik da budu zaraženi. Nova respiratorna bolest najviše ugrožava starije ljude, posebno one koji već boluju od nekih zdravstvenih problema.

"Doneli smo odluku da dodatno ojačamo smernice i ublažimo udarac infekcije”, rekao je Tramp reporterima u Beloj kući, koji su sedeli udaljeni jedni od drugih, na svakom drugom sedištu u sali za brifinge, kako bi poštovali mere društvenog distanciranja.

Predsednik je kritikovan da je umanjio ozbiljnost virusa u početku širenja. U ponedeljak je, na pitanje novinara, sebi dao dobru ocenu za reagovanje. Tramp je rekao i da se u ovom trenutku ne razmatra nacionalno ograničenje kretanja, koje bi sprovodila policija. Dodao je da je njegova administracija redovno razgovarala o restrikcijama na putovanja unutar zemlje ali se nadao da neće morati da sprovede te mere.

Tramp je izjavio da veruje da je još moguće da se lideri G7 sastanu u Kemp Dejvidu u Merilendu u junu. Američki lider je izazvao nezadovoljstvo svojih evropskih kolega, koji čine veliki deo Grupe 7, uvodeći restrikcije na putovanja iz evropskih zemalja, a da ih prvo nije konsultovao.

XS
SM
MD
LG