Linkovi

Najveći pad berze u SAD od 2008.


Trgovac na berzi u Njujorku
Trgovac na berzi u Njujorku

Na svetskim berzama došlo je do oštrog pada vrednosti deonica zbog ekonomskih posledica koronavirusa i pada cene nafte. Zbog pada indeksa S&P od od 7%, na njujorškoj berzi došlo je do privremene, automatske pauze od 15 minuta u trgovini, što se prošli put dogodilo na vrhuncu recesije u decembru 2008.

Cene nafte pale su zbog strahovanja da će Saudijska Arabija, koja je započela rat cenama sa nekadašnjim saveznikom Rusijom, preplaviti svetsko tržište naftom da bi sačuvala svoj udeo na tržištu. Predsednik Tramp je za pad na berzi optužio Saudijsku Arabiju, Rusiju i takozvane „lažne vesti“.

Tramp se tokom dana sastaje sa svojim ekonomskim savetnicima, uključujući sekretara za finansije Stivena Mnučina, koji će mu predstaviti političke opcije za reagovanje na ekonomiju. Izvori iz Bele kuće navode da opcije uključuju plaćeno bolovanje i hitnu finansijsku pomoć malim preduzećima. Sastanak se održava kada se Tramp vrati sa Floride, gde je prisustvovao ručku za prikupljanje donacija u kući bogatog donatora.

Predstavnici Vol strita trebalo bi da se u sredu sastanu sa predsednikom u Beloj kući da bi razmotrili situaciju na tržištu i njene posledice na američku ekonomiju, saznaje Glas Amerike.

Počela evakuacija sa kruzera kod San Franciska

Federalni i državni zvaničnici u Kaliforniji spremni su da prime hiljade ljudi sa kruzera koji je bio usidren kod San Franciska sa najmanje 21 osobom zaraženom koronavirusom. Osoblje od glave do pete odeveno u zaštitna odela probudilo je jutros putnike broda "Grend Princes" da proveri da li imaju simptome COVID-19.

Kruzer "Grend Princes" (Foto: Asojišeted pres)
Kruzer "Grend Princes" (Foto: Asojišeted pres)

Mišel Smit iz Paradajsa u Kaliforniji, rekla je da je doktor rano ujutru pokucao na vrata kabine u kojoj su ona i muž, i pitao da li imaju temperaturu ili kašlju. Par je krenuo na putovanje da obeleži godišnjicu braka i zdravi su, ali su kao i ostalih 2.400 putinika, izolovani u svojim kabinama, od četvrtka.

Na obali su napravljene ograde oko luke u Ouklendu, koje ograđuju površinu veliku kao 6 fudbalska terena. Spermni su letovi i autobusi da prebace putnike sa broda do vojnih baza u njihova mesta boravišta da bi bili 14 dana u karantinu. Putnici i osoblje su iz 54 države.

"Činimo sve da ih prebacimo sa broda što bezbednije i brže", kaže Dr Džon Red iz Sekretarijata za zdravstvo SAD, uz molbu putnicima da ostanu u sobama.

"Svi su aplaudirali i skandirali kako smo izlazili u luku", rekla je putnica Karen Švarc Dever, uz napomenu kako je sjajno ponovo biti na obali.

Broj zaraženih u SAD popeo se na 600 u ponedeljak, sa najmanje 22 žrtve. U Kaliforniji, zvaničnici čine sve da javnost uvere da nijedan putnik neće doći u kontakt sa stanovništvom, pre nego što bude u karantinu.

Luka u Ouklandu je izabrana za iskrcavanje zbog blizine aerodroma i vojne baze. Osoblje broda ostaje u karantinu na kruzeru i iskrcaće se na nekom drugom mestu. Od 1.100 članova osoblja, 19 je zaraženo koronavirusom.

Stejt department radi na tome da se i inostrani putnici vrate kućama, a najveću grupu čini 240 Kanađana.

XS
SM
MD
LG