Linkovi

Amerikanci prave zalihe


Prazni rafovi u Ostinu, Teksas, 13. mart 2020.
Prazni rafovi u Ostinu, Teksas, 13. mart 2020.

Od istočne do zapadne obale, Amerikanci su opustošili rafove prodavnica, kupujući razne prozvode, od sredstava za dezinfekciju do pirinča. Prodavnice pokušavaju da drže korak i da dopunjavaju zalihe, dok se pogoršava kriza sa koronavirusom, ali i strah od nestašica.

Dnevna rutina je poremećena, jer su mnoge kompanije pozvale radnike da rade od kuća, škole i univerziteti se zatvaraju, otkazuju se sportski događaji i crkvene službe širom zemlje. Velike prodavnice uvele su limite za količinu određenih artikala.

Neki od proizvođača ubrzano proizvode lekove koji ublažavaju simptome infekcija. Najveći lanac prodavnica limitirao je broj preparata i lekova za prehlade, grip i dezinfekciju koji može da se kupi prilikom jedne kupovine, dok u jednom od većih lanaca drogerija Volmart, potrošač može da kupi četiri pakovanja antibakterijskih maramica, maski za lice, termometra i sredstava za čišćenje ruku i rukavica.

Obaveštenje da nema robe za kojom je povećana tražnja, Dejton, Ohajo. 13. mart 2020.
Obaveštenje da nema robe za kojom je povećana tražnja, Dejton, Ohajo. 13. mart 2020.

Izvršni direktor Volmara, Dag MekMilon rekao je na konferenciji za novinare, koji je organizovao američki predsednik Donald Tramp, da ta kompanija ima problema da ispuni zahteve tržišta za sredstvima za pranje ruku, kao i onim za čišćenje i proizvodima od papira.

"Sredstva za dezinfekciju ruku teško možemo da imamo 100 odsto zaliha još neko vreme. Popunjavamo rafove, ali proda se čim dođe u radnje. Isto važi i za druge kategorije koje sam pomenuo", rekao je MekMilon.

U Hanoveru u Nju Džersiju, rano ujutru 40 ljudi je čekalo da se otvori prodavnica. Nekoliko sati kasnije, prazni rafovi naterali su prodavce da naprave limite za kupovinu sredstava za dezinfekciju ruku i vode.

Među strpljivim kupcima bila je Marlin Rasel, koja ima 69 godina.

"Vodi me moto Obalske straže: semper paratus - uvek spremna!"

XS
SM
MD
LG