Linkovi

Američki brodovi pozicionirani pored obale Somalije pred povlačenje trupa SAD


Amfibijska grupa Makin Island priprema se za dejstvo, 30. decemba 2020. (Foto: Mornarica SAD)
Amfibijska grupa Makin Island priprema se za dejstvo, 30. decemba 2020. (Foto: Mornarica SAD)

Pentagon je poslao nekoliko brodova i ekspedicionu jedinicu marinaca na obalu Somalije kako bi podržali operaciju repozicioniranja stotina američkih vojnika u druge baze u istočnoj Africi.

Amfibijska grupa Makin ajland i marinci stigli su u ponedeljak do somalijskih voda. Pridružili se se brudu USS Heršel Vudi Vilijams, ekspedicionoj bazi na moru, koja je stigla 16. decembra, prema američkoj komandi za Afriku (AFRICOM).

Plovila podržavaju operaciju "Oktav kvarc", sa misijom premeštanja američkih snaga u Somaliji "istovremeno održavajući pritisak na nasilne ekstremiste i podržavajući partnerske snage", saopštio je Pentagon u utorak.

U novembru je objavljeno da je američki predsednik Donald Tramp planirao da povuče američke trupe iz Somalije, što je deo napora da se američke snage povuku - uključujući i one iz Avganistana i Iraka - pre nego što napusti funkciju 20. januara.

Sjedinjene Države imaju približno 700 pripadnika vojnog osoblja u Somaliji za obuku somalijskih trupa i izviođenje protivterorističkih misija.

Pentagon je pokušao da uveri Somalijce u kontinuiranu podršku u jačanju njihovih snaga i slabljenju militantne grupe al-Šabab.

Arhiva - Američki vojnici tokom patrole u Somaliji, decembar 2019. (Nick Kibbey/U.S. Air Force)
Arhiva - Američki vojnici tokom patrole u Somaliji, decembar 2019. (Nick Kibbey/U.S. Air Force)

Amfibijska grupa Makin ajland sastoji se od tri plovila, uključujući istoimeni brod-amfibiju. U kombinaciji sa ekspedicijskom morskom bazom USS Viliams, imaju skoro 5.000 vojnika za izvođenje pomorskih bezbednosnih operacija.

Brodovi imaju kombinovanu "sposobnost da pojačaju vatrenu moć i zaštite i omoguće premeštanje američkih snaga", rekao je portparol AFRICOM-a pukovnik Kristofer P. Karns za somalijski servis Glasa Amerike u utorak. "Takođe, ako budu isprovocirani, (mogu) brzo i precizno da udare na teroriste al-Šababa".

"Za ovu operaciju dostupan je čitav niz vojnih sposobnosti za obezbeđivanje snage sa mora, kopna ili vazduha“, napisao je on. "...Sposobnost brzog dopremanja robusnih snaga treba da uveri partnere. Takođe, al-Šabab treba da primeti i prepozna šta čeka one koji žele da nanesu štetu. Američke snage su bistrih očiju i usredsređene su na izvršenje ove misije. Američka komanda za Afriku ima sposobnost da stvori dodatne sposobnosti kako to okolnosti nalažu".

Karns je odbio da pruži detalje o strategiji ili vremenskom okviru AFRICOM-a, ali je insistirao na tome da će i dalje razvijati somalijske snage i izvoditi vazdušne napade na militantnu grupu.

Zabrinutost zbog povlačenja

Smanjivanje američkih snaga u Somaliji i tajming toga izazvali su zabrinutost.

"Ova odluka nije mogla doći u gorem trenutku. Posledice će direktno uticati na vođenje ofanzivnih operacija", rekla je Samira Gaid, ekspertkinja za nacionalnu bezbednost na rogu Afrike, koja je bila viši savetnica za bezbednost bivšeg somalijskog premijera Hasana Ali Kairea.

Čak i uz prisustvo američkih snaga i više od 20.000 vojnika Afričke unije, militanti al-Šababa predstavljaju stalnu pretnju Somaliji i susednim zemljama.

18. decembra u gradu Galkajo u centralnoj Somaliji, bombaš samoubica ubio je 21 osobu, uključujući komandanta snaga obučenih u SAD i njegovog prethodnika.

Istog dana, militanti su oteli lokalnog zvaničnika u kenijskom severoistočnom regionu koji se graniči sa Somalijom. Njegova odsečena glava pronađena je u ponedeljak.

Gaid je rekla da se plaši da će se smanjenjem smanjiti specijalnoj jedinici poznatoj kao Danab - somalijska reč za "munju" - koju je američka vojska obučavala i podučavala. Jedinica, osnovana 2013. godine, sada broji oko 1.100 vojnika.

Rekla je da su Danab imali koristi od spoobnosti američkih mentora, bilo u vojnoj obaveštajnoj službi, vazdušnom nadzoru ili superiornom naoružanju.

Prisustvo američkih snaga takođe je zaštitilo Danaba od toga da jedinica bude korišćenja za rešavanje unutrašnjih somalijskih političkih sporova, rekao je drugi somalijski zvaničnik koji jer insistirao na anonimnosti zato što nije ovlašćen da razgovara.

Zvaničnik je nagovestio da bi povlačenjem članovi Danaba mogli biti upućeni da se bave političkim sporovima i da bi mogli biti podložni napadima al-Šababa.

Izgradnja kapaciteta

Nakon najave u novembru o smanjenju trupa, AFRICOM je nastavio vazdušne napade da bi demonstrirao svoju kontinuiranu podršku.

U udaru 10. decembra ubijeno je osam militanata, saopštio je Pentagon, napominjući da je to 50. udar koji su ove godine SAD izvele u Somaliji.

Većina je za cilj imala al-Šabab, ali nekoliko napada bilo je usmereno na teroriste bliske Islamskoj državi.

U američkim vazdušnim napadima ubijeno je otprilike hiljadu boraca al-Šababa od 2017. godine, rekao je Karns. Američka vojska je te godine izvela 35 udara, 47 u 2018. i 63 u 2019, rekao je on.

AFRICOM je rekao da njegovi vazdušni napadi remete aktivnosti Al-Šababa i ograničavaju kretanje i sposobnost grupe da se proširi.

Američko povlačenje razotkriva nespremnost Somalije da preuzme bezbednosne odgovornosti, rekla je analitičarka Gaid, dodajući da njena vlada mora da izgradi snage sposobne da obezbede nacionalne kopnene, vazdušne i morske granice i eliminišu terorističke pretnje.

Ponudila je optimistično predviđanje: "Ako udvostručimo napore i preusmerimo se, za 10 godina možemo imati tu snagu".

XS
SM
MD
LG