Linkovi

Bar: Vreme je da Tramp prestane da tvituje o slučajevima Sekretarijata za pravosuđe


Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da mu to što predsednik Donald Tramp tvituje o sekretarijatu za pravosuđe onemogućava da radi svoj posao. Bar je reagovao na to što je predsednik Tramp kritikovao Sekretarijat za pravosuđe zbog kazne koju je preporučio za njegovog prijatelja i saradnika Rodžera Stouna.

Izjava jednog od predsednikovih najbližih saradnika Vilijama Bara stigla je pošto je Sekretarijat za pravosuđe poništio preporuku sopstvenih tužilaca o dužini kazne za Trampovog prijatelja.

Rodžer Stoun je proglašen krivim za laganje Kongresa, uticaj na svedoke i opstrukciju pravde u istrazi o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

Tužioci su za Stouna zatražili dužu zatvorsku kaznu, a Tramp je kritikovao tu odluku tužioca i na Tviteru je nazvao “užasnom i veoma nepoštenom”.

U neobičnoj izjavi za ABC njuz sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da je vreme da predsednik prestane da tvituje o slučajevima koje vodi Sekretarijat za pravosuđe.

Ako javno govorite ili tvitujete o sekretarijatu, ljudima koji tu rade, ako naši zaposleni i sudije slušaju o slučajevima kojima se bave – ja ne mogu da radim svoj posao i uverim javnost da sudije i tužioci u sekretarijatu imaju svoj integritet”, kazao je Bar.

Potom je reagovao i predsednik Donald Tramp tvitom u kojem je napisao da kao predsednik „ima pravo da traži od sekretara za pravosuđe da interveniše, ali da je odabrao da to ne radi“.

Zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe je rekao da je odluka da se promeni, kako je naveo, “ekstremna I preterana” preporučena kazna doneta pre nego što je Tramp tvitovao o tome.

Četvoro tužilaca je iz protesta napustilo slučaj Rodžera Stouna. Pravni stručnjaci kažu da zabrinjava erozija linije koja razdvaja politiku od organa koji sprovode zakon.

“Tužioci su tradicionalno nezavisni od političara na vlasti i želimo da budu u mogućnosti da odlučuju na osnovu svojih profesionalnih sudova, bez političkog uticaja”, smatra Darel Vest sa Instituta Brukings.

Kaznu Rodžeru Stounu izrećiće sudija najranije sledeće nedelje. Ovo je još jedna kontroverza u kojoj se nalazi sekretar za pravosuđe Vilijam Bar koji je prošle godine oslobodio Trampa sumnje da je opstruisao pravdu – na šta ukazuju rezultati istrage o Rusiji.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi izrazila je nezadovoljstvo.

Sekretar Bar je pao na niske grane“.

Bar će svedočiti pred Kongresom krajem marta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG