Linkovi

Trampovom bliskom saradniku 40 meseci zatvora


Rodžer Stoun po izricanju presude pred Federalnim okružnim sudom (Foto: REUTERS/Mary F. Calvert)
Rodžer Stoun po izricanju presude pred Federalnim okružnim sudom (Foto: REUTERS/Mary F. Calvert)

Rodžeru Stounu, dugogodišnjem prijatelju i savezniku predsednika SAD Donalda Trampa, izrečena je zatvorska u trajanju od četrdeset meseci.

Stoun je u novembru 2019. osuđen po ukupno sedam tačaka optužnice za laganje članova Kongresa, pokušaja da utiče na svedoke i opstrukciju istrage Odbora za obaveštajne poslove u Predstavničkom domu o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016.

Ejmi Berman Džekson, sudija Federalnog okružnog suda, prilikom obrazlaganja presude, izjavila je da je Stoun zaslužio značajnu zatvorsku kaznu – ali da je sedam do deset godina zatvora, koliko je predložilo tužilaštvo - previše.

Sud je zatvorsku kaznu od 40 meseci izrekao posle neočekivanog postupka sekretara Bara, koji se umešao u slučaj Stouna i zatražio smanjenje prvobitno predložene kazne.

Pravni zastupnici 67-godišnjeg Rodžera Stouna tražili su za svog klijenta uslovno oslobađanje – navodeći kao razloge za to njegove godine, zdravlje i čist dosije.

Taj slučaj obeležile su kontroverze pošto je nakon istupa sekretara Bara, koji je zatražio da se Stounu umanji kazna, reagovao predsednik SAD-a Donald Tramp, koji ga je zbog te inicijative pohvalio.

Američki predsednik, koji je tokom nedelje odobrio pomilovanja za jedanaest zatvorenika iz uticajnijih sfera društva, poručio je da se, za sada, uzdržava od takvih poteza.

“Neću se koristiti širokom ovlašćenjima kojima raspolažem kao predsednik Sjedinjenih Država", rekao je Tramp tokom boravka u Las Vegasu.

“Želim da se proces okonča. Mislim da je to najbolje jer bih voleo da Rodžer bude oslobođen", rekao je Tramp.

U međuvremenu, četvoro federalnih tužilaca koji su predložili da Rodžer Stoun bude osuđen na sedam do devet godina zatvora povuklo se iz slučaja posle intervencije sekretara za pravosuđe.

Predlog o blažoj kazni za Rodžera Stouna aktuelizovao je nedoumice o Trampovom uticaju na Sekretarijat za pravosuđe, koji bi trebalo da deluje nezavisno.

XS
SM
MD
LG