Linkovi

Kraj "ratnih igara" SAD i Južne Koreje


Južnokorejski vojnici učestvuju u vojnoj vežbi (arhiva)
Južnokorejski vojnici učestvuju u vojnoj vežbi (arhiva)

Sjedinjene Države i Južna Koreja najavili su u subotu veče da će okončati godišnje zajedničke vojne vežbe, u okviru diplomatskih napora da se postigne potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu Patrik Šenahan i južnokorejski ministar odbrane Džong Kjong-do su u telefonskom razgovoru u subotu odlučili da okončaju zajedničke vežbe, navodi se u saopštenju Pentagona.

U saopštenju se dodaje da je u razgovoru dogovoreno da bliska koordinacija vojnih aktivnosti i dalje bude podrška diplomatskim naporima.

Odluka o kraju vežbi doneta je tri dana nakon drugog samita predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Vijetnamu koji je završen bez sporazuma o rešavanju severnokorejske nuklearne krize.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je objavilo slično saopštenje, navodi agencija Asošijeted pres.

Severna Koreja je više puta oštro osudila zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje kao agresivnu provokaciju i vežbanje za rat.

Vojne vežbe u Južnoj Koreji
Vojne vežbe u Južnoj Koreji

Gest dobre volje

Okončanje vojnih vežbi moglo bi da se smatra gestom dobre volje čiji cilj je da se nastave pregovori sa Severnom Korejom uprkos neuspelom samitu u Hanoju.

Takođe, predsednik Tramp više puta je kritikovao velike troškove vojnih vežbi koje su prvi put odložene 2018. godine da bi se omogućilo učešće Severne Koreje u zimskim Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Tram je posle prvog samita sa Kimom u Singapuru, u junu prošle godine, suspendovao vežbe na neograničeno vreme.

Američki vojni lideri planiraju da velike vojne vežbe zamene manjim i da koriste tehnologiju zasnovanu na virtuelnim vežbama, umesto učešća hiljada vojnika u ratnim igrama

XS
SM
MD
LG