Linkovi

Specijalni tužilac u završnom izvještaju oštro kritikovao istragu FBI o Rusiji i Trampu


ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Tramp govori na konvenciji NRA u Indijanapolisu (Foto: AP Photo/Michael Conroy)
ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Tramp govori na konvenciji NRA u Indijanapolisu (Foto: AP Photo/Michael Conroy)

Federalni istražni biro (FBI) nije imao dokaze da istražuje predsjedničku kampanju Donalda Trampa 2016. godine i u istrazi se previše oslanjao na informacije koje su obezbijedili Trampovi politički protivnici, zaključio je specijalni tužilac Džon Duram u izvještaju koji je objavljen u ponedeljak.

Izvještaj predstavlja kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine, kada je tadašnji sekretar za pravosuđe Vilijam Bar imenovao Durama, dugogodišnjeg tužioca, da istražuje potencijalne pogrešne poteze FBI-a tokom pokretanja istrage potencijalnih kontakata Trampove kampanje 2016. godine i Rusije.

Istragu FBI, poznatu pod imenom "Crossfire Hurricane", kasnije je preuzeo specijalni tužilac Robert Maler koji je u martu 2019. zaključio da nema dokaza o krivičnoj zavjeri između Trampovog izbornog štaba i Rusije.

U dokumentu od 306 strana, Duram je zaključio da američke obavještajne službe i agencije za sprovođenje zakona nisu posjedovale "konkretne dokaze" da postoji zavjera između Trampovog štaba i Moskve prije nego što su pokrenule istragu.

Duram je takođe optužio FBI da je istragu o Trampu 2016. godine vodio drugačije u odnosu na druge politički osjetljive istrage, uključujući i one koje su se odnosile na Trampovu demokratsku protivkandidatkinju Hilari Klinton.

"Sekretarijat za pravosuđe i FBI nisu ispunili važnu misiju strogog poštovanja zakona u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izvještaju. Nekoliko visokih službenika FBI pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičkog pristupa informacijama koje su dobili, naročito informacijama politički povezanih osoba i entiteta", napisao je specijalni tužilac.

Duramov izvještaj je u ponedeljak proslijeđen Kongresu, nakon što je u petak uručen sekretaru za pravosuđe Meriku Garlandu.

Tramp, koji se ponovo kandidovao za predsjednika, vjerovatno će pokušati da iskoristi zaključke Duramove istrage u svoju korist. Tramp je već suočen sa optužnicom u Njujorku i dvije federalne istrage specijalnog tužioca Džeka Smita koji istražuje pronalazak povjerljivih dokumenata na Trampovom imanju Mar-a-Lago, kao i njegove pokušaje da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Tramp se nadao da će Duram da objavi izvještaj uoči izbora 2020. godine i da će to predstavljati udarac za kampanju predsjednika Džoa Bajdena. U ponedeljak je na društvenim mrežama rekao da je zadovoljan rezultatima Duramovog izvještaja, dok je predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, republikanski kongresmen Džim Džordan na Tviteru naveo da je od specijalnog tužioca tražio da svjedoči naredne nedelje.

Međutim, Duramova istraga nije imala značajne rezultate, nakon što su dvije odvojene porote proglasile nevinim optužene koje je specijalni tužilac krivično gonio 2022. godine.

U jednom od tih slučajeva, porota u Vašingtonu oslobodila je optužbi bivšeg advokata kampanje Hilari Klinton Majkla Sasmena, koji je optužen da je lagao FBI-u kada je u septembru 2016. godine birou prenio informaciju o mogućim vezama Trampovog biznisa i jedne ruske banke.

Nekoliko mjeseci kasnije, porota u Virdžiniji oslobodila je ruskog istraživača Igora Dančenka koji je optužen da je lagao kada ga je FBI ispitivao o izvorima za informacije koje su iznijete u dokumentu poznatom kao "Stilov dosije".

U dokumentu, koji je napisao bivši britanski obavještajac Kristofer Stil, iznijete su optužbe o vezama između Trampove kampanje 2016. godine i Rusije, kao i detalji koji nikada nisu potkrijepljeni.

Istragom generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe kasnije je utvrđeno da je FBI nepropisno nastavio da se oslanja na nepotkrijepljene optužbe u Stilovom dokumentu, kada je tražio sudski nalog za prisluškivanje Kartera Pejdža, bivšeg savjetnika u Trampovom izbornom štabu.

Duram jeste obezbijedio priznanje krivice od bivšeg advokata u FBI-u Kevina Klajnsmita, koji je pomenut u izvještaju generalnog inspektora zbog mijenjanja sadržaja mejla koji je upotrijebljen da se opravda traženje naloga za prisluškivanje Pejdža.

U Duramovom izvještaju ponavljaju se mnoge primjedbe koje je generalni inspektor prethodno iznio kada je riječ o procesu koji FBI koristi za traženje sudskog naloga za prisluškivanje. FBI je od tada sproveo brojne reforme u tom procesu.

XS
SM
MD
LG