Linkovi

Reakcije na optužnicu protiv Trampa potvrdile oštre podele u SAD


Demonstrantkinje u Njujorku sa transparentima "Tramp je kriv" i "Osudite Trampa", arhiva
Demonstrantkinje u Njujorku sa transparentima "Tramp je kriv" i "Osudite Trampa", arhiva

VAŠINGTON - Reakcije na optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa bile su predvidive ako se uzmu u obzir oštre podele u američkoj politici i društvu. Njegove kolege republikanci tvrde da je istraga bila politički motivisana, dok demokrate poručuju da niko ne sme da bude iznad zakona.

Čak su i potencijalni Tramovi protivkandidati unutar Republikanske stranke stali u njegovu odbranu, nakon što je njujorška velika porota optužila bivšeg predsednika u slučaju isplate 130.000 porno glumici Stormi Danijels, kako bi ćutala o njihovoj navodnoj aferi. Tramp je negirao optužbe i ocenio da je istraga politički motivisana.

Guverner Floride Ron Desantis, koji nije najavio predsedničku kandidaturu 2024. ali važi za Trampovog glavnog rivala, na Tviteru je optužio njujorškog tužioca - demokratu Alvina Brega - da je "okrenuo vladavinu prava naglavačke jer koristi pravni sistem za ostvarivanje političke agende".

Desantis je rekao da neće sarađivati sa njujorškim zvaničnicima na izručenju Trampa sa Floride, gde je prijavljen, kako bi se suočio sa optužbama. To možda i neće biti problem jer je Trampov advokat rekao da će bivši predsednik otići za Njujork da se preda.

Niki Hejli, bivša ambasadorka pri UN za vreme Trampa, koja je najavila svoju kandidaturu za 2024, rekla je da optužnica "govori više o osveti, nego o pravdi".

Majk Pompeo, državni sekretar za vreme Trampove administracije i još jedan mogući kandidat za predsednika, optužio je tužioca da se „igra politike“.

Republikanski senator iz Južne Karoline Tim Skot, još jedan mogući kandidat, u saopštenju je naveo da "pro-kriminalni njujorški tužilac nije uspeo da uhapsi kriminalce, već koristi zakon za političke obračune".

"Ovo je parodija i ne bi trebalo da se dešava u najboljoj zemlji na svetu".

Sa druge strane, demokrate poručuju da niko ne treba da izbegne krivično gonjenje ako je prekršio zakon, ali da isto tako ima pravo da pred sudom odgovori na optužbe.

Nensi Pelosi, bivša predsednica Predstavničkog doma, napisala je na Tviteru da je "velika porota odlučivala na osnovu činjenica i zakona".

"Niko nije iznad zakona i svako ima pravo na suđenje da dokaže nevinost. Nadamo se da će bivši predsednik mirno poštovati sistem koji mu daje to pravo“, dodala je ona.

Lider većine u demokratskom Senatu Čak Šumer naveo je u saopštenju da Tramp "potpada pod iste zakone kao i svaki Amerikanac".

"Pravni sistem i porota, a ne politika, će odrediti njegovu sudbinu, u skladu sa činjenicama i zakonom. Ne bi trebalo da bude nikakvog spoljnog političkog uticaja, zastrašivanja i mešanja. Ohrabrujem i pristalice i protivnike gospodina Trampa da puste da se proces odvija mirno i u skladu sa zakonom".

Reakcije stanovnika Njujorka bile su pomešane.

"Konačno. Trebalo je da bude optužen za milion stvari i konačno je optužen za nešto. Bilo je krajnje vreme!" rekla je stanovnica Njujorka, Kerolajn.

Stanovnik Njujorka po imenu Oskar rekao je da veruje da će optužnica pomoći Trampovoj kandidaturi za reizbor.

„Ovo je verovatno ono što oni žele, Trampova kampanja želi ovo. To je besplatan marketing".

U Njujorku o slučaju Tramp
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Džejms iz Konektikata je rekao da veruje da optužnica jača vladavinu prava.

„Mislim da ova optužnica pokazuje da niko nije iznad zakona. I nadamo se, ako je počinio krivična dela, da će za to odgovarati."

Stiv, stanovnik Čikaga, vidi stvari drugačije.

„Mislim da je to glupa optužba. Amerika može da provede više vremena na važnijim stvarima...On je zapravo osoba koja je učinila mnogo za ovu zemlju".

XS
SM
MD
LG