Linkovi

Tramp preti da ukine finansiranje SZO


Predsednik SAD Donald Tramp tokom današnjeg brifinga u Beloj kući (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp tokom današnjeg brifinga u Beloj kući (Foto: AP)

SAD će "zamrrznuti značajan deo sredstava" koji šalje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), rekao je predsednik SAD Donald Tramp na redovnom brifingu za novinare u Beloj kući, okrivljujući entitet Ujedinjenih nacija zbog toga što je propustio da upozori na pandemiju Kovida 19.

“Napravili su pogrešan potez. Propustili su da nas upozore”, rekao je Tramp, aludirajući da je SZO tako postupio da bi napravio ustupak Kini, gde je novi koronavirus prvi put zabeležen.

“Čini se da su veoma orijentisani prema Kini”, rekao je Tramp i dodao:

“Moramo da se pozabavimo tim”.

SAD izdvajaju najviše sredstava za SZO od svih zemalja sveta.

Kada su ga novinari pitali da li bi bilo mudro ograničiti sredstva toj organizaciji usred pandemije, Tramp je odbacio da je rekao da će to da uradi, promenivši svoj komentar u “razmotrićemo to”.

U međuvremenu, Tramp je odbacio izveštaje o ranom upozorenju koje je stiglo iz njegove administracije, kada je krajem januara, njegov savetnik za trgovinu Piter Navaro nagovasto da bi novi koronavirus mogao da košta američku ekonomiju hiljade milijardsi dolara i izazove smrt velikog broja ljudi.

Tramp je na brifingu rekao da nije video memorandum koji je Navaro poslao, opisujući ga kao “preporuku".

"Bio je to njegov osećaj, koji je imao”, dodao je Tramp.

U međuvremenu, ukupan broj obolelih od kornavirusa u SAD ubrzano se približava 400 hiljada. Skoro 13 hiljada ljudi je stradalo od Kovida 19, a trećina toga u Njujorku, gradu koji trenutno predstavlja epicentar pandemije.

U samo jednom danu, u SAD je od koronavirusa preminulo skoro 2.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG