Linkovi

SAD: Sve više žrtava i zaraženih, bolnice ostaju bez zaliha


Ekipe hitne pomoći ispred bolnice u Bruklinu, u Njujorku
Ekipe hitne pomoći ispred bolnice u Bruklinu, u Njujorku

U Sjedinjenim Državama, koronavirusom je zaraženo više od 220 hiljada ljudi, što je najviše u svetu, a broj žrtava je premašio 5.300. Zalihe zaštitne i medicinske opreme su gotovo istrošene, a zdravstveni radnici su dovedeni na ivicu izdržljivosti. Zbog epidemije, većina stanovnika Amerike je pod naredbom da ne izlazi iz kuće.

Broj žrtava koronavirusa u Americi nastavlja da raste. U najteže pogođenoj državi Njujork, umrlo je gotovo 2.400 ljudi. Ljekari koji se borbe protiv pandemije upozoravaju na katastrofalnu situaciju u bolnicama.

Bolnica Maunt sajnaj u Kvinsu proslijedila je video snimak, na kojem lekar Metju Bai priča o ogromnom broju pacijenata u hitnoj pomoći.

"Pacijenti sjede u hodnicima, zato što smo puni. Sve smo ih pregledali. Iako smo prenatrpani, pokušavamo da im ukažemo pomoć. Pacijenti ovdje imaju i maske za kiseonik ako su im potrebne”.

Ekipe hitne pomoći takođe su pod velikim opterećenjem. Prema novim smjernicama, do kojih je došla televizija ABC, rečeno im je da u slučaju srčanog udara ne prevoze pacijente u bolnicu ako ne mogu da im nađu puls.

Država Njujork sada se priprema za mogućnost da se borba protiv koronavirusa nastavi tokom ljeta.

Ljudi se pitaju: kada će biti gotovo, za dvije, tri, četiri nedelje? Prema ovom modelu, imaćemo veliki broj žrtava do jula. Ako je taj model tačan, ovo bi moglo da potraje tokom ljeta”, rekao je guverner Endrju Kuomo.

I dok se bolnice bore sa nestašicama, predsjednik Tramp upozorava da su gotovo istrošene i vladine zalihe medicinske opreme.

"Opremu šaljemo direktno bolnicama. Ne želimo da je stavljamo u zalihe, jer bi odatle morali da je uzimamo”.

Prema podacima dnevnika Njujork tajms, federalna Agencija za vanredne situacije (FEMA) poslala je oko 7 hiljada respiratora širom zemlje. Međutim, pojedine savezne države poput Kalifornije tvrde da su desetine respiratora, koji održavaju pacijente u životu - pokvarene.

U jednoj bolnici u Njujorku, gotovo 27 odsto pacijenata je na respiratorima. Pojedine bolnice navode i da ostaju bez kiseonika zato što je zaraženima od koronavirusa, koji imaju respiratorne probleme, često potreban dodatan kiseonik da bi mogli da dišu.

“Problem sa kiseonikom i pandemijom Kovida 19 je što umjesto 20 pacijenata na intenzivnoj njezi, sada u bolnicama imate 300 koji su na respiratorima koji troše kiseonik 24 sata dnevno. Nikada nismo vidjeli takvu potražnju u Americi ili širom svijeta”, objašnjava lekar Piter Papadokis.

U međuvremenu,u poljsku bolnicu sa 14 šatora i 68 bolničkih kreveta, koja je podignuta u njujorškom Centralnom parku, počeli su da pristižu prvi pacijenti.

"Išli smo da se borimo protiv ebole, bili smo i u ratnoj zoni u Iraku. Nerealno je da smo sada na domaćem tlu, u Americi, i da vidimo koliko je pogođen ovaj divni grad. To međutim ne mijenja naše kapacitete da pomognemo”, kaže medicinska sestra Kirsten Dirks.

XS
SM
MD
LG