Linkovi

Skoro 900 žrtava u jednom danu, više od 90 odsto Amerikanaca kod kuće


Zdravstveni radnici bolnice u Bruklinu utovaruju posmrtne ostatke u hladnjaču, koja služi kao privremena mrtvačnica (Foto: AP/John Minchillo)
Zdravstveni radnici bolnice u Bruklinu utovaruju posmrtne ostatke u hladnjaču, koja služi kao privremena mrtvačnica (Foto: AP/John Minchillo)

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će naredne dve nedelje u borbi protiv koronavirusa biti horor, na dan kada je u Americi prijavljen najveći broj pojedinačnih slučajeva u 24 sata - 869 i u trenutku kada je više od 90 odsto Amerikanaca pod naredbom da ne napuštaju svoje domove.

Broj žrtava koronavirusa u SAD prevazišao je 4.600, dan pošto je Radna grupa Bele kuće za borbu protiv pandemije objavila sumornu prognozu da nacija treba da se pripremi za mogućih 100 do 240 hiljada smrtnih slučajeva. Epidemiolog Entoni Fauči je, međutim, izrazio nadu da, uz mere sprečavanja širenja virusa, bilans neće biti tako visok. Za to vreme, stručnjaci su saopštili da 25 odsto ljudi sa koronavirusom ne pokazuje nikakve simptome, što dodatno doprinosi širenju bolesti.

Tokom utorka broj Amerikanaca koji su podlegli koronavirusu prestigao je broj žrtava u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, a očekuje se da će broj smrtnih slučajeva nastaviti da raste. U poslednja tri dana, broj obolelih se udvostručio.

Radna grupa Bele kuće za borbu protiv koronavirusa predstavila je sumorne projekcije - procenu da bi virus samo u SAD mogao da usmrti između 100 i 240 hiljada ljudi. Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je Amerikance da predstoje teške dve do tri nedelje.

“Stručnjaci predviđaju, kao i mnogi od nas, posle toliko proučavanja, da ćemo početi da vidimo svetlo na kraju tunela, ali pred nama su dve veoma, veoma bolne nedelje”.

Među glavnim zdravstvenim stručnjacima u zemlji vodi se debata da li bi preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti o nošenju zaštitnih maski trebalo da obuhvate širu javnost. Doktorka Debra Birks iz Radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa kaže da još nije doneta odluka.

"Radna grupa upravo razmatra da li već postojeće preporuke o nošenju maski treba da se izmene na neki način. O tome se još raspravlja”.

Međutim, zbog nestašice opreme, lekari žele da budu sigurni da medicinski profesionalci u bolnicama širom Amerike prvi imaju maske koje su im potrebne.

Lekari u prvim borbenim redovima su na udaru virusa.

Doktorka Kolin Smit, koja je nedavno podelila dramatične prizore iz bolnice Elmhurst u Kvinsu sa dnevnikom Njujork tajms i televizijom ABC njuz potvrdila je da je i sama testirana pozitivna na Kovid-19, ali kaže da su joj simptomi blagi.

Guverner države Njujork Endru Kuomo i dalje traži dodatne zalihe, uključujući preko potrebne respiratore.

“Svakome ko kaže možda vam ne treba toliko respiratora... kažete 30.000 respiratora, ne treba vam toliko, ni vi ne verujete da vam treba toliko. Znate kako stvarno verujete u određeni broj? Tako što plaćamo 25.000 dolara po respiratoru, a ostali smo bez novca, i poslednje što želim je da kupim i jedan jedini respirator bez potrebe”.

Kuomo je saopštio da je i njegov rođeni brat - voditelj CNN-a Kris Kuomo - sada pozitivan na Kovid-19.

“On je novinar, obavlja važan posao, bio je na terenu… On je divan, dobar čovek i moj najbolji prijatelj”.


Međutim, dok broj slučajeva raste, pojavljuju se znaci nade i oporavka.

Titu Pamučan, 44-godišnji otac troje dece, koji je na respiratoru, a lekari mu daju eksperimentalni lek inače korišćen za ebolu, sada je budan i govori. Njegova supruga Amanda Pamučan je presrećna.

"Sjajno je razgovarati sa njim, čuti njegov glas s druge strane linije”.

Jedan od današnjih heroja se vratio na posao. Četrdeset-jednogodišnji lekar Ros Grant proveo je tri dana u bolnici pošto je zaražen Kovidom-19. Juče se vratio na posao kao internista u bolnici Sidars Sajnaj u Los Anđelesu, željan da nastavi posao spasavanja života.

“Inspiriše me što sam ovde. Lepo je videti solidarnost i kako svi u bolnici daju sve od sebe”.

XS
SM
MD
LG