Linkovi

Više od 600 žrtava koronavirusa u državi Njujork za dan


Kola hitne pomoći ispred bolnice Elmhurst u Kvinsu, u Njujorku

U Sjedinjenim Državama koronavirusom je zaraženo više od 300 hiljada ljudi, dok je najmanje 8.000 preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

U najteže pogođenoj državi Njujork ima 113.704 obolelih, nakon što je u petak zabeležen 10.841 slučaj, saopštio je u subotu guverner Endrju Kuomo.

Kuomo je dodao da je od koronavirusa umrlo još 630 stanovnika, što su najsmrtonosnija 24 sata u državi Njujork do sada, te da je broj žrtava porastao na 3.565. Guverner je rekao da je više od 15 hiljada obolelih u bolnici, a najmanje četiri hiljade na intenzivnoj nezi.

“Želim da se ovo završi. Prošlo je samo 30 dana od našeg prvog slučaja. Čini se kao da traje celi život", rekao je Kuomo.

Naveo je i da će Njujork dobiti 1.000 respiratora iz Kine.

"To je velika stvar i značajno će pomoći", rekao je Kuomo i dodao da Oregon takođe šalje 140 respiratora u Njujork.

Guverner je nedavno izdao uredbu kojom se čak privatnim bolnicama nalaže da pošalju respiratore u zdravstvene ustanove, u kojima postoji najveća potreba.

Pandemija je opteretila bolnice širom zemlje, a guverneri, gradonačelnici i lekari već nedeljama upozoravaju na nedostatak zaštitne opreme za ekipe hitne pomoći i zdravstvene radnike, kao i na nestašice respiratora i druge vitalne medicinske opreme.

S obzirom na to da su federalne strateške zalihe te opreme gotovo istrošene, savezne države su prinuđene da se takmiče na otvorenom tržištu za ključne resurse.

Grad Njujork, epicentar epidemije u Americi u kojem je zabeleženo više od četvrtine od ukupnog broja žrtava, ima samo nekoliko dana da se pripremi za najgori nalet zaraze, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio.

"Njujork je u vanrednoj trci sa vremenom. Suočavamo se sa neprijateljem koji ubija hiljada Amerikanaca, a umire veliki broj ljudi iako to ne mora da se dogodi. Ne možete da kažete - svaka država, svaki grad za sebe". To nije Amerika", rekao je gradonačelnik Njujorka na konferenciji za novinare u petak.

Amerikanci, gotovo svi pod naredbom da ne izlaze iz kuće osim ako idu u nabavku hrane ili kod lekara, su prethodnih dana čuli suprostavljene poruke o tome da li bi trebalo da nose maske kada izađu napolje.

Predsednik Donald Tramp je na brifingu u Beloj kući u petak dodatno zbunio javnost nakon što je objavio da federalne zdravstvene vlasti sada preporučuju da građani pokrivaju lice platnom da bi sprečili širenje virusa, ali i naglasio da je to dobrovoljno, i da on sam neće poslušati tu preporuku.

Tramp je u petak potpisao i uredbu kojom se njegovoj administraciji nalaže da zaustavi izvoz maski N95 i druge zaštitne opreme potrebne za borbu protiv koronavirusa.

Tramp je u saopštenju naveo da je uredba, donesena u okviru Zakona o odbrambenoj proizvodnji, još jedan korak u tekućoj borbi protiv gomilanja, veštačkog povećanja cena i profiterstva, "sprečavanjem štetnog izvoza vitalne zaštitne opreme".

XS
SM
MD
LG