Linkovi

Tramp pomilovao 15 osuđenika, uključujući i svoje republikanske saveznike


Arhiva - Predsednik Donald Tramp na južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 12. decembra 2020.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp na južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu, 12. decembra 2020.

Predsednik Donald Tramp u utorak je pomilovao 15 ljudi, uključujući i svoje republikanske saveznike, zvaničnika kampanje 2016. uhapšenog u istrazi saradnje sa Rusijom i bivše vladine ugovorce osuđene zbog masakra u Bagdadu 2007. godine.

Tramp je takođe ublažio kazne za pet osoba. Iako nije neuobičajeno da odlazeći predsednici "sa vrata" daju pomilovanja, Tramp je jasno stavio do znanja da se ne plaši da interveniše u slučajevima koji su vođeni protiv njegovih prijatelja i saveznika za koje smatra da su nepravedno tretirani.

Uprkos spekulacijama, na listi nisu bili članovi njegove porodice, njegov lični advokat Rudi Đulijani, kao ni sam predsednik.

Republikanski kongresmen iz Njujorka Kris Kolins razgovara sa novinarima nakon saslušanja, u Njujorku, 12. septembra 2019.
Republikanski kongresmen iz Njujorka Kris Kolins razgovara sa novinarima nakon saslušanja, u Njujorku, 12. septembra 2019.

Među pomilovanima su bili bivši republikanski zakonodavci, Dankan Hanter iz Kalifornije i Kris Kolins iz Njujorka. Tramp je ublažio kaznu bivšem zakonodavcu Stivu Stokmanu iz Teksasa.

Kolins, prvi član Kongresa koji je podržao Trumpa da bude predsednik, osuđen je na dve godine i dva meseca federalnog zatvora nakon što je priznao da je pomogao sinu i drugima da izbegnu 800.000 američkih dolara gubitaka na berzi kada je saznao da sudski proces o leku koji je vodila jedna mala farmaceutska kompanija nije uspeo.

Hanter je osuđen na 11 meseci zatvora nakon što se izjasnio krivim za krađu sredstava za kampanju i trošenje novca na razne stvari, od izleta sa prijateljima do proslave rođendana svoe ćerke.

Arhiva - Bivši savetni kampanje Donalda Trampa, Džordž Papadopulos, 25. oktobra 2018.
Arhiva - Bivši savetni kampanje Donalda Trampa, Džordž Papadopulos, 25. oktobra 2018.

Tramp je takođe objavio pomilovanje za svoje saveznike uhapšene u istrazi saradnje sa Rusijom. Jedan od njih je Džordž Papadopoulos, njegov savetnika kampanje iz 2016. godine, čiji je razgovor nevoljno pomogao pokretanje istrage o saradnji sa Rusijom koja je pratila Trampovo predsednikovanje skoro dve godine.

Takođe je pomilovao Aleka van der Zvana, holandskog advokata koji je osuđen na 30 dana zatvora zbog laganja istražiteljima tokom istrage koju je sprovodio specijalni tužilac Robert Malera.

Van der Zvan i Papadopoulos su treći i četvrti optuženi u istrazi saradnje sa Rusijom kojima je odobreno pomilovanje. Pomilovavši ih, Tramp je još jednom naciljao Malerovu istragu i podstakao širi napor da poništi rezultate istrage koja je podnela krivične prijave protiv šest njegovih saradnika.

Prošlog meseca, Tramp je pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji se dva puta izjasnio krivim zbog laganja FBI-u, a nekoliko meseci ranije izmenio je kaznu drugom saradniku Rodžeru Stounu, nekoliko dana pre nego što je trebalo da se javi u zatvor.

U grupi koja je objavljena u utorak navečer su i četvorica bivših vladinih ugovoraca osuđena zbog masakra u Bagdadu 2007. godine, u kojem je ubijeno 14 iračkih civila i koji je izazvao međunarodni gnev zbog upotrebe privatnih obezbeđenja u ratnoj zoni.

Pristalice Nikolasa Slatena, Pola Sloua, Evana Libertija i Dastina Hera, bivših ugotovoraca u kompaniji Bekvoter vorldvajd (Blackvater Worldwid), lobirale su za pomilovanje, tvrdeći da su ti ljudi bili preoštro kažnjeni u istrazi i tužbi za koje tvrde da su obeležen problemima i da su im uskraćeni oslobađajući dokazi. Sva četvorica su bila na izdržavanju dugotrajnih zatvorskih kazni.

Prošlog novembra, Tramp je pomilovao bivšeg komandosa američke vojske kome je naredne godine trebalo da se sudi za ubistvo osumnjičenog avganistanskog proizvođača bombi i bivšeg poručnika vojske osuđenog za ubistvo, optuženog da je naredio svojim ljudima da pucaju na trojicu Avganistanaca.

"Paul Slaug i njegove kolege nisu zaslužili da provedu jedan minut u zatvoru“, rekao je Brajan Heberlig, advokat jednog od četvorice oproštenih optuženih za Blekvoter. "Obuzele su me emocije zbog ove fantastične vesti".

Arhiva - Bivši ugovorac, pripadnik Blekvotersa, Nikolas Slou, 11. juna 2014.
Arhiva - Bivši ugovorac, pripadnik Blekvotersa, Nikolas Slou, 11. juna 2014.

Slučaj Blekvoter krenuo je komplikovanim putem od ubistava na bagdadskom trgu Nisor u septembru 2007. godine, kada su muškarci, bivši veterani koji rade kao ugovorci Stejt departmenta, otvorili vatru na prepuni saobraćajni krug.

Tužioci su ustvrdili da je teško naoružani konvoj Blekvotera započeo ničim izazvan napad snajperskom vatrom, automatskim oružjem i bacačima granata.

Advokati odbrane tvrdili su da su njihovi klijenti uzvratili vatru nakon što su ih irački pobunjenici dočekali u zasedi.

Oni su osuđeni 2014. godine nakon višemesečnog suđenja pred federalnim sudom u Vašingtonu, a svaki čovek je prkosno tvrdio da je nevin na ročištu za izricanje presude sledeće godine.

"Osećam se krajnje izdano od iste vlade u kojoj sam časno služio", rekao je Slou sudu na saslušanju kojem je prisustvovalo skoro 100 njegovih prijatelja i rođaka.

Slou i još dvojica, Evan Liberti i Dastin Herd, osuđeni su na 30 godina zatvora, mada su im, nakon što je federalni apelacioni sud naložio ponovno izricanje presude, izrečene znatno kraće kazne.

Četvrti, Nikolas Slaten, kojeg su tužioci krivi za otvaranje vatre, osuđen je na doživotni zatvor.

Federalni apelacioni sud kasnije je ukinuo Slatenovu prvostepenu osuđujuću presudu za ubistvo, ali Ministarstvo pravde mu je ponovo sudilo i obezbedilo još jednu doživotnu kaznu prošle godine.

Suđenje je održano godinama nakon što je prva optužnica protiv muškaraca odbačena kada je sudija presudio da je Ministarstvo pravde uskraćivalo dokaze velike porote i kršilo ustavna prava ugovorca. Ukidanje je razbjesnio mnoge Iračane, koji su govorili da to pokazuje da Amerikanci sebe smatraju iznad zakona.

XS
SM
MD
LG