Linkovi

Posle izjave o ubrizgavanju izbeljivača, Trampa savetuju da preskoči konferencije o koronavirusu


Konferencija za novianre u Beloj kući u kojoj predsednik nije hteo da odgovara na pitanja
Konferencija za novianre u Beloj kući u kojoj predsednik nije hteo da odgovara na pitanja

Predsednik SAD Donald Tramp je prvi put skratio konferenciju za novinare radne grupe koja se bavi Kovidom 19 u petak i nije dozvolio novinarima da postavljaju pitanja. Kako piše agencija AP, to možda nije i poslednji put jer predsednika saradnici savetuju da se više ne pojavljuje na tim brifinzima.

Tramp je na konferenciji za novinare u četvrtak dao kontroverznu izjavu o tome da su ultraljubičasto zračenje i sredstva za dezinfekciju efikasni u uništavanju koronavirusa.

Na to su odmah reagovali proizvođači dezinfekcionih sredstava i apelovali na građane da ih ni na koji način ne unose u organizam, ali i mnogi stručnjaci koji ocenili da je Trampova izjava veoma opasna. Kritikovali su ga i politički protivnici.

Trampovi kontroverzni predlozi za lečenje Kovida 19
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Predsednik je, međutim, dan kasnije rekao da je ta njegova izjava bila "sarkastična", i njegovo objašnjenje situacije nije odgovaralo onome što se desilo dan ranije, ali predsednik nije odgovarao na pitanja novinara kako bi to i pojasnio.

U Beloj kući se raspravlja o eventualnim promenama formata svakodnevnih konferencija za novinare o koronavirusu i redukovanju uloge predsednika u njima, piše AP pozivajući se na neimenovane izvore iz Bele kuće i republikanske savetnike predsednika.

Savetnici već nedeljama pokušavaju da nagovore predsednika da ne dolazi na brifinge, već da se pojavi pred kamerama samo ako ima nešto veoma važno da kaže. Tramp to nije želeo jer je, u ovoj situaciji, to maltene jedini način da bude u centru pažnje i stalno prisutan u vestima.

Ali, predsednik je u nedelju nagovestio promenu stava.

Na Tviteru je upitao koja je svrha njegovog prisustva na konferencijama za novinare u Beloj kući kada mu neki mediji postavljaju samo neprijateljska pitanja, a potom izvrnu činjenice, te da sebi dižu rejting, a Amerikancima serviraju lažne vesti.

"Nije vredno vremena i truda!", napisao je Tramp na Tviteru.

Trampovi savetnici smatraju da svojim ponašanjem predsednik od sebe mogao da udalji neke birače, uglavnom starije građane koji su zabrinuti zbog svog zdravlja.

U Trampovoj kampanji beleže i blagi pad podrške predsedniku u državama koje su ključne za reizbor 2020.

XS
SM
MD
LG