Linkovi

Tramp proslavio oslobađajuću presudu uz pohvale, kritike i psovke


Predsednik Donald Tramp u Beloj kući zahvalio je republikancima i žestoko kritikovao demokrate
Predsednik Donald Tramp u Beloj kući zahvalio je republikancima i žestoko kritikovao demokrate

Predsednik SAD Donald Tramp proslavio je oslobađaujuću presudu koju mu je izrekao Senat, posle suđenja po optužbama za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Dan kasnije, Donald Tramp je, uz aplauz, ušao u istočni deo Bele kuće gde je održao govor u kojem se zahvalio republikancima i optužio demokrate za "korumpirani" pokušaj da ga skinu sa mesta predsednika, prenosi Rojters.

"Prošli smo kroz pakao, što nije fer, nismo uradili ništa pogrešno...Radio sam u životu neke stvari pogrešno, priznajem, ne namerno.. Ovo je rezultat", rekao je Tramp pokazujući naslovnu stranu Vašington posta na kojoj piše "Tramp je oslobođen".

Predsednik Donald Tramp pokazuje naslovnu stranu Vašington posta
Predsednik Donald Tramp pokazuje naslovnu stranu Vašington posta

Tramp je potom novine predao supruzi Melaniji i rekao da će ih možda uramiti.

Predsednik se osvrnuo i na istragu o mešanju Rusije u izbore 2016. i opstrukciji pravde i opisao je vulgarim izrazom.

"To je sve bilo sr*nje", rekao je Tramp i dodao da nijedan predsednik ne treba više da prolazi kroz to.

Većinski republikanski Senat oslobodio je u sredu, posle dvonedeljnog suđenja, predsednika od optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa - zbog čega ga je u decembru 2019. opozvao Predstavnički dom.

Oslobađajuća presuda bila je do sada njegova najveća pobeda nad političkim protivnicima u Kongresu. Suđenje koje je prethodilo presudi trajalo je dve nedelje i bilo je bez svedoka - što su demokrate ocenile kao manjkvost za legitimitet.

Ipak, na Molitvenom doručku ranije u Vašingtonu, Tramp je kritikovao liderku demokrata u donjem domu Nensi Pelosi i republikanskog senatora Mita Romnija - koji je u Senatu glasao da se Tramp osudi.

"Ne volim ljude koji veru koriste kao izgovor za nešto što znaju da je pogrešno. Niti podržavam ljude koji kažu "molim se za tebe", a znaju da to nije slučaj", rekao je Tramp na Molitvenom doručku.

Tramp je oštro kritikovao svoje političke protivnike i u Beloj kući, pa je bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija, koga je otpustio u maju 2017, nazvao "ljigavcem", a demokratskog kongresmena Adama Šifa "užasnom, zlom osobom". Istovremeno, poimence se zahvaljivao republikancima.

Trampov slavljenički govor imao je partijski ton i bio je nekoliko puta prekidan aplauzima.

Šta dalje?

Posle oslobađajuće presude u Senatu, demokrate nisu bile najjasnije u tome koji su im naredni koraci u istrazi o Trampu.

Trenutno je u toku nekoliko sudskih procesa kojima su demokrate pokušavale da dobiju više informacija od Trampa. Nensi Pelosi je rekoa da će Predstavnički dom zaštititi ustav "pred sudovima i pred javnim mnjenjem".

Demokrate su nagovestile da bi mogle da upute obavezujući poziv za svedočenje Džonu Boltonu, Trampovom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost, kojeg republikanci u Senatu nisu hteli da pozovu kao svedoka.

Demokrate su u procesu odabira kandidata koji će se suprotstaviti Trampu na predsedničkim izborima u novembru 2020.

Rejting aktuelnog predsednika je ostao stabilan uprkos procesu opoziva i baza koju čine belci, stanovnici ruralnih područja, evangelisti i konzervativni katolici je uz njega.

Novo istraživanje Rojters/Ipsos pokazuje da 42 odsto Amerikanaca podržava ono što predsednik radi - što je skoro isti broj kao kada je pokrenuta istraga o opozivu.

XS
SM
MD
LG